Dostupni linkovi

Butina: Informacije koje je predala Rusima 'vrijedne'


Skica Marije Butine tokom suđenja
Skica Marije Butine tokom suđenja

Marija Butina, koja je prinala krivicu zato što se nije registrovala kao agent ruske vlade dok je bila u SAD i koja je osuđena na 18 mjeseci zatvora, izjavila je da je vjerujovala da su njene bilješke i analize bile "vrijedne" za ruske zvaničnike.

Butina, koja je priznala da je pod lažnim izgovorom sakupljala obavještajne informacije od uticajne Nacionalne asocijacije ze oružje (NRA) i drugih grupa pod nadzorom bivšeg ruskog poslanika Aleksandra Toršina, govorila je za američki Nacionalni javni radio (NPR) u intervju objavljenom u petak.

Butina je priznala da su informacije koje je sakupljala i predavala Toršinu, predavane ruskom Ministarstvu vanjskih poslova i da je bila ponosna što može da pomogne.

"Rekla sam da ću biti počastvovana, jer, ja sam mlada žena i pred sobom imam ljude iz Ministrtva vanjskih poslova koji smatraju moje bilješke, i moje analize kao vrijedne", rekla je Butina.

"Bilo mi je vrlo drago, naravno da sam rekla 'da'".

Butina (30) je osuđena u aprilu na 18 mjeseci zatvora nakon što je priznala krivicu za optužbu za zavjeru radi djelovanja kao neregistrovani strani agent.

Butina je prekršila američki zakon zato što za svoje aktivnosti nije prijavila američkoj vladi, i u zatvoru je od hapšenja u julu prošle godine.

Ona je pronašla da je trebalo da se registruje kao strani agent, ali insistira da nije špijun i da su sve njene akcije bile otvorene.

"Ja nikada nijesam krila moju ljubav prema mojoj domovini, niti prema ovoj zemlji ...ja volim obje države, i ja sam gradila mir" rekla je Butina, u intervju za NPR.

Kako je još rekla "osramoćena je što je umjesto da kreira mir, zbog toga što se nije registrovala, stvorila poremećaj" nešto što, kako kaže, "ću da nosim sa sobom do kraja života".

Njen advokat kaže da je ona samo studentkinja, zainteresovana za američku politiku i željna da popravi bilateralne odnose za Rusijom.

Butina će biti deportovana u Rusiju odmah nakon što odsluži zatvorusku kaznu, što se očekuje u januaru 2020. Računa joj se vrijeme koje je provela u zatvoru od jula 2018.

XS
SM
MD
LG