Dostupni linkovi

Njemačka ministrica izložila NATO-u plan o sigurnosnoj zoni u Siriji


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i njemačka ministrica odbraner Annegret Kramp-Karrenbauer tokom NATO samita
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i njemačka ministrica odbraner Annegret Kramp-Karrenbauer tokom NATO samita

Njemačka ministrica obrane, Annegret Kramp-Karrenbauer, predstavila je u četvrtak NATO-u svoj prijedlog sigurnosne zone na sjeveru Sirije, dobivši potporu Turske i Sjedinjenih Država, ali i upozorenje šefa Saveza da će taj prijedlog možda zahtjevati uključenje Ujedinjenih nacija.

Annegret Kramp-Karrenbauer kazala je saveznicima da će za međunarodno kontroliranu zonu biti potrebna i Rusija, koja je sada dominantna sila u Siriji, ako će zaštititi raseljene civile i osigurati da se nastavi borba protiv militanata takozvane 'Islamske države', prenosi Reuters.

No, njemačka ministrica je na sastanku ministara obrane NATO-a koji se održava u Briselu, insistirala je da zadatak patroliranja na tursko-sirijskoj granici ne može pasti samo na Rusiju i Tursku, rekavši novinarima: "Status quo nije zadovoljavajuće rješenje."

Prema dogovoru kojeg su postigli Moskva i Ankara o povlačenju kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG), turske i ruske trupe provodit će zajedničke patrole na sjeveru Sirije u krugu od 10 kilometara od granice.

Ideja o vojnoj misiji koju po prvi put predlaže Berlin, poslužila je i za stabilizaciju Sjevernoatlantskog saveza koji je još uvijek uzdrman odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju vojske iz Sirije kao i turske vojne operacije pokrenute početkom oktobra, saopštile su diplomate, prenosi Reuters.

Iako nije poznato mnogo detalja o prijedlogu za novu sigurnosnu zonu u Siriji, američki ministar odbrane Mark Esper, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i Turska pozdravili su plan njemačke ministrice.

"Potrebno je još razgovarati, ali je turski ministar rekao da je otvoren za ovaj prijedlog", rekao je jedan diplomata koji učestvuje na samitu NATO-a u Briselu.

Stoltenberg je rekao da nije bilo poziva za NATO misiju na sjeveru Sirije i dodao da razumije kako bi mogla postojati potreba za "procesom u Ujedinjenim nacijama".

"Naravno nije moguće danas reći da li će ovo biti lagano ili ne, tako da mislim da je ovo prijedlog o kojem se treba detaljno raspravljati", rekao je Stoltenberg.

Esper je rekao prije sastanka, iako nije detaljno pogledao prijedlog, da ima njegovu podršku, iako Washington ne planira da doprinese sa snagama na terenu.

"Mislim da je to uredu. Mislim da je dobro za one zemlje koje žele dati više i pomoći da se poboljša sigurnost u tom dijelu svijeta", rekao je Esper. "Već neko vrijeme mi pozivamo naše evropske partnere da urade nešto više", dodao je Esper.

XS
SM
MD
LG