Dostupni linkovi

Turska i Rusija postigli dogovor o povlačenju kurdske YPG, produženo primirje


Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i Rusije Vladimir Putin
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i Rusije Vladimir Putin

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kaže da su Turska i Rusija postigle sporazum prema kojem će se kurdska milicija Jedinica za zaštitu naroda (YPG) na 150 sati povući 30 kilometara od graničnog područja na sjeveroistoku Sirije, prenosi AP.

Govoreći u utorak na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Erdogan je rekao da vremenski rok od 150 sati počinje u srijedu u podne.

Inače, 22. oktobra naveče ističe primirje koje je dogovoreno uz pomoć Sjedinjenih Država.

Turske i ruske trupe provodit će zajedničke patrole na sjeveru Sirije u krugu od 10 km od granice, rekao je Erdogan, dodavši da će Ankara također raditi s Moskvom na sigurnom povratku sirijskih izbjeglica koje su sada u Turskoj, javlja Reuters.

Dogovoreno je i da će kurdske snage napustiti gradove Tel Rifat i Manbidž, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Dva dana ranije je sirijska kurdska milicija saopštila da su se svi njihovi borci evakuisali iz severnog grada Ras al-Ain, kao dio sporazuma uz posredovanje SAD-a da se povuku iz "sigurne zone" koju Turska želi da uspostavi blizu svoje granice.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da su razgovori sa turskim kolegom Erdoganom polučili ono što je nazvao "važnim odlukama za Siriju".

Turska je izvršila napad na snage predvođene Kurdima, koji su bili ključni američki saveznici u borbi protiv militantne organizacije tzv. Islamska država, nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče američke trupe iz tog područja.

Granatiranje Sirije nakon sporazuma o primirju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

XS
SM
MD
LG