Dostupni linkovi

Pompeo: Ratifikacija u Senatu korak Severne Makedonije ka članstvu u NATO


Majk Pompeo

Državni sekretar SAD Majk Pompeo pozdravio je ratifikaciju protokola o pristupanju Severne Makedonije NATO u američkom Senatu, ocenivši da ona predstavlja važan korak te zemlje ka članstvu u Alijansi i ističe posvećenost Vašingtona transatlantskoj zajednici.

"Snažno podržavamo kontinuiran put Severne Makedonije ka bližoj integraciji s transatlantskom zajednicom. Jučerašnje glasanje (Senata) potvrdilo je neprekidnu posvećenost Severne Makedonije demokratskim principima i vladavini prava i doprinose miru i stabilnosti u regionu", naveo je Pompeo u izjavi objavljenoj na sajtu Stejt departmenta.

Šef američke diplomatije je dodao da se SAD raduju skorom ulasku u NATO Severne Makedonije, koja će postati 30. članica Alijanse.

Američki Senat u utorak (22. oktobar) je ubedljivo glasao za prijem Severne Makedonije u NATO pošto je za ratifikaciju protokola o pristupanju glasao 91 senator, a protiv dva.

Severna Makedonija je sa članicama NATO u februaru potpisala protokol o pristupanju, na osnovu Prespanskog sporazuma Skoplja i Atine kojim je rešen dugogodišnji spor dve susedne zemlje o imenu Severne Makedonije.

Očekuje se da će Severna Makedonija postati 30. članica NATO u decembru, na sastanku lidera Alijanse u Londonu.

XS
SM
MD
LG