Dostupni linkovi

Ruska vojna policija stigla u sirijski Kobani


Ilustrativna fotografija

Kolona sa ruskom vojnom policijom stigla je u grad Kobani na sjeveru Sirije saopštilo je u srijedu rusko ministarstvo odbrane a prenosi Reuters na osnovu pisanja agencije TASS.

Ministarstvo odbrane najavilo je kako će vojna policija pomoći u povlačenju kurdskih snaga, Jedinice za zaštitu naroda (YPG) i njihovog oružja u području od 30 kilometara od sirijsko-turske granice.

Moskva je ranije upozorila sirijske kurdske snage YPG-a da se suočavaju sa daljnjim oružanim sukobom sa Turskom ako ne ispune rusko-turski sporazum kojim se poziva na njihovo povlačenje cijelom dužinom sirijske sjeveroistočne granice s Turskom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan saopštio je u utorak navečer da su Turska i Rusija postigle sporazum prema kojem će se kurdska milicija Jedinica za zaštitu naroda (YPG) na 150 sati povući 30 kilometara od graničnog područja na sjeveroistoku Sirije.

Govoreći u utorak na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Erdogan je rekao da vremenski rok od 150 sati počinje u srijedu u podne.

Sirijska vlada će uspostaviti 15 položaja uz svoju granicu sa Turskom, javila je Interfax novinska agencija, prenosi Reuters. Uspostavljanje ovih položaja predviđeno je sporazumom postignutim u utorak između Turske i Rusije.

Turske i ruske trupe provodit će zajedničke patrole na sjeveru Sirije u krugu od 10 km od granice, rekao je Erdogan, dodavši da će Ankara također raditi s Moskvom na sigurnom povratku sirijskih izbjeglica koje su sada u Turskoj, javlja Reuters.

Granatiranje Sirije nakon sporazuma o primirju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Turske trupe će također nastaviti kontrolisati područje koje su zauzeli tokom nedavnih napada na kurdske borce koje Ankara smatra teroristima, piše BBC.

Dio turskog plana je i stvaranje "sigurne zone" uz granicu sa Sirijom u kojoj bi bilo smješteno oko dva miliona sirijskih izbjeglica.

Napad Turske započeo je ranije u oktobru kada su Sjedinjene Države najavile povlačenje svojih trupa sa sjevera Sirije. Američka vojska borila se zajedno uz kurdske snage, koji su im bili saveznici u borbi protiv takozvane 'Islamske države'.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG