Dostupni linkovi

Sirijska opservatorija: Stradalo 14 civila uprkos primirju


Najmanje 14 civila stradalo je danas u bombardovanju turskih snaga na severu Sirije, saopštila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava i dodala da je napad sproveden uprkos primirju koji je u četvrtak uveče stupio na snagu u tom delu Sirije.

Opservatorija je navela da je u tom napadu kod sela Bab al Heir stradalo i osam kurdskih boraca.

Kurdski borci naveli su u četvrtak uveče da su spremni da poštuju prekid vatre.

Agencija Frans pres na licu mestu prenela je da se sporadične borbe vode oko pograničnog grada Ras al Ajn.

Opservatorija je navela da je u turskoj vojnoj ofanzivi stradalo 86 civila, 239 pripadnika kurdskih snaga i dodala da je 187 proturskih boraca poginulo dok je oko 300.000 ljudi napustilo svoje domove.

Turske vlasti su sa svoje strane saopštile da je stradalo šest turskih vojnika i 20 civila i to u napadima kurdskih boraca.

Turski Redžep Tajip Erdoan upozorio je danas da će nastaviti ofanzivu na severoistoku Sirije u utorak uveče ako se dotle kurdske snage ne povuku sa tog područja kako je dogovoreno.

"Ako obećanja budu ispunjena do utorka uveče, onda je rešeno pitanje zone bezbednosti. Ako do toga ne dođe, onda će biti nastavljena (vojna) operacija", rekao je Erdogan novinarima.

Potpredsednik SAD Majk Pens rekao je u četvrtak posle razgovora sa Erdoganom u Ankari da se Turska složila da bude uvedeno petodnevno primirje u Siriji.

Pens je dodao da je dogovorena pauza od 120 sati u vojnim operacijama, da bi se dozvolilo povlačenje sirijskih Kurda, koji su saveznici SAD u borbi protiv Islamske države.

Erdoan izjavio je danas da će turska vojska postaviti 12 osmatračnica duž granice na severu Sirije ukoliko se uspostavi zona bezbednosti na tom području.

On je rekao da bi zona bezbednosti trebalo da bude duga 444 kilometra i široka 32 kilometra sve od grada Manbidž do iračke granice.

Turski predsednik je rekao da je ponono uhvaćeno 195 od 750 pripadnika “Islamske države” koji su pobegli iz kurdskih kampova od početka turske ofanzive 9. oktobra. Džihadisti turske nacionalnosti će biti prebačeni u Tursku na suđenje.

Erdoan je na pitanje o izveštajima o počinjenim zločinima tokom ofanzive turskih i proturskih snaga odgovorio da će turska vojska sprovesti istragu o tome.

XS
SM
MD
LG