Dostupni linkovi

CIK: Policija Kosova istražuje alergiju verifikatora glasova


Policija ispred Ministarstva infrastrukture, Priština
Policija ispred Ministarstva infrastrukture, Priština

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) saopštila je da je policija Kosova pokrenula istragu nakon što je jedanaest osoba, koje su radile na verifikaciji glasova iz Srbije, hospitalizovano zbog alergije koja im se pojavila na rukama nakon kontakta sa kovertama u kojima su bili glasovi.

Predsednica CIK-a Valjdete Daka saopštila je da će se nakon ispitivanja i istrage poduzeti i neophodne zakonske radnje.

Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je od nadležnih organa da se slučaj trovanja radnika CIK-a istraži do kraja, te pozvao i na suzdržavanja od političkih izjava i nepotvrđenih izveštaja do okončanja istrage, saopštili su iz Predsedništva Kosova.

Tači se u ponedeljak sastao Valjdetom Daka, glavnim tužiocem Aleksandrom Ljumezijem i direktorom Obaveštajne agencije Kosova Špendom Mađunijem. Oni su predsednika Tačija obavestili o rezultatu istrage o trovanju radnika CIK-a. Rekli su da se čeka na završetak ispitivanja uzoraka koverti.

Prema njihovim rečima, ispitivanja će biti izvršena zajedno sa međunarodnim stručnjacima.

U međuvremenu, 15.500 glasova iz dijaspore, koji su zajedno sa glasovima iz Srbije bili u prostorijama Ministarstva infrastrukture, biće prebačeni u Centar za prebrojavanje, dok će glasovi i Srbije ostati u zgradi Ministarstva.

Kako je rečeno, radi se o 3.700 koverti iz Srbije.

Zbog nastale alergije, o kojoj se i dalje ne zna koje je vrste, proces verifikacije glasova iz Srbije u nedelju je prekinut.

Iz Kliničko-univerzitetskog centra Kosova rekli su da su se osobe koje su im se obratile za pomoć žalile na svrab ruku niskog intenziteta. Njihovo stanje sada je stabilno.

Policija Kosova izašla na teren zbog prijave o alergijskoj reakciji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije i Srpska lista reagovale su na ovaj slučaj, navodeći da se "priprema manipulacija srpskim glasovima na Kosovu, a sve sa namerom da se pošto poto u prištinski parlament mimo volje našeg naroda ugura neki Kurtijev Srbin".

S druge strane, izborni pobednik pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija takođe se oglasio saopštenjem u kom je zatražio da se istraži ovaj slučaj. Tu navode da sporne koverte "nisu stigle putem pošte, već su ih ilegalno doneli iz Kancelarije za vezu Srbije". Dodaju da takve glasačke listiće ne treba uzeti u obzir računanju izbornog rezultata.

XS
SM
MD
LG