Dostupni linkovi

Ministar odbrane SAD u Avganistanu


Ministar odbrane SAD Mark Esper

Ministar odbrane SAD Mark Esper stigao je u Avganistan usred zastoja mirovnih napora.

Blokada mirovnih pregovora s talibanima i stalni napadi zakomplikovali su povlačenje više od 5.000 američkih vojnika iz te zemlje, koje je najavila administracija predsednika Donalda Trampa.

Novinarima koji su putovali s njim, Esper je rekao da veruje da SAD mogu da smanje broj vojnika u Avganistanu na 8.600, a da ne naškode antiterorističkoj borbi protiv militanata "Al Kaide" i "Islamske države", ali je dodao da će svako eventualno povlačenje biti deo mirovnog sporazuma s talibanima.

SAD imaju oko 14.000 vojnika u Avganistanu u okviru koalicije koju predvode. Amerikanci obučavaju i savetuju avganistanske snage i sprovode antiterorističke operacije protiv ekstremista.

Američki izaslanik za Avganistan Zalmaj Kalilzad postigao je preliminarni mirovni sporazum s talibanima, ali je porast njihovog nasilja i smrt američkog vojnika prošlog meseca navela Trampa da otkaže tajni sastanak u Kemp Dejvidu, gde je mirovni sporazum trebalo da bude finalizovan, i da proglasi mrtvim privremeni sporazum.

Esper, koji je u nedelju prvi put došao u Avganistan kao ministar odbrane, rekao je da je i dalje cilj da se u nekom trenutku postigne mirovni sporazum, jer je to "najbolji način da se ide napred".

On nije izneo procenu koliko bi vremena moglo da bude potrebno za postizanje novog mirovnog sporazuma.

XS
SM
MD
LG