Dostupni linkovi

Talibani pokrenuli drugi napad u Avganistanu uprkos pregovorima


Jedan od prethodnih napada na grad Pul-e Khumri, maj 2019.
Jedan od prethodnih napada na grad Pul-e Khumri, maj 2019.

Dan nakon što su izveli napad na strateški važan grad Kunduz, talibanski militanti u nedelju napadaju glavni grad provincije Baghlan Pul-e Khumri, saopštila je policija.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nasrat Rahimi rekao je da su militanti zauzeli položaje u dve oblasti Pul-e Khumri i da se bore protiv avganistanskih snaga bezbednosti.

"Ceo grad je zatvoren", rekao je Safdar Muhsini, šef pokrajinskog saveta Baghlana i dodao da bi situacija mogla da se pogorša ako centralna vlada ne preduzme brze akcije.

Neposredno pre toga, američki mirovni izaslanik Zalmai Khalilzad napisao je na Tviteru da su američki i talibanski pregovarači na pragu sporazuma posle osmog kruga razgovora u Kataru.

"Na pragu smo sporazuma koji će smanjiti nasilje i otvoriti vrata Avganistancima da zajedno sednu na pregovore o časnom i održivom miru", napisao je.

On nije precizirao šta se navodi u sporazumu i dodao da će kasnije tokom dana otputovati u Kabul da se konsultuje sa tamošnjim vladinim zvaničnicima.

Suhail Shaheen, portparol političkog ureda talibana u Dohi, rekao je da su obe strane u razgovorima za finalizaciju tehničkih pitanja nakon što su uspešno završile tekuću rundu razgovora. "Na pragu smo da okončamo invaziju i postignemo mirno rešenje za Avganistan", napisao je Shaheen na Tviteru 1. septembra.

Avganistanski zvaničnici su 31. avgusta rekli da su talibanski militanti napali Kunduz iz različitih pravaca, ubivši najmanje 15 ljudi i ranivši 75. Iz ureda avganistanskog predsednika saopšteno je da su avganistanske snage bezbednosti odbile napad u nekim delovima grada, dok su drugi zvaničnici rekli da je ubijeno više od 30 militanata.

XS
SM
MD
LG