Dostupni linkovi

Kurdske snage napustile sirijski grad Ras al-Ain


Konvoj ambulatnih vozila evakuiše borce Sirijske kurdske milicija i povređene civile iz Ras al-Aina
Konvoj ambulatnih vozila evakuiše borce Sirijske kurdske milicija i povređene civile iz Ras al-Aina

Sirijska kurdska milicija saopštila je da su se svi njihovi borci evakuisali iz severnog grada Ras al-Ain, kao deo sporazuma uz posredovanje SAD da se povuku iz "sigurne zone" koju Turska želi da uspostavi blizu svoje granice, prenosi agencija Rojters.

"U gradu nemamo više boraca", rekao je portparol Sirijske kurdske milicije Kino Gabriel.

Agencija AFP prenosi da je na desetine ambulantnih vozila napustilo pogranični sirijski grad, evakuišući kurdske borce, ranjenike i civile.

Prema sporazumu postignutom sa SAD turske snage uvele su petodnevno primirje na severu Sirije gde su bile u ofanzivi, da dozvole kurdskim snagama da se povuku iz pograničnog pojasa dubokog 32 kilometra.

Dogovoren prekid vatre ističe u utorak.

Posle povlačenja kurdski borci treba da se rasporede u zoni od 120 kilometara između gradova Ras al-Ain i Tal Abad, 30 kilometara u dubinu.

Lideri sirijske kurdske milicije saopštili su ranije da će se njihove snage povući iz pograničnog područja na severoistoku Sirije ako snage pod vođstvom Turske dopuste preostalim kurdskim snagama i civilima da napuste grad koji je poprište sukoba.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je nedelju da Ankara ne želi da "jedan jedini kurdski militant" ostane u svojim planiranim "sigurnim zonama". Dodao je da će Turska razgovarati s Rusijom, čije snage podržavaju sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Erdoan bi 22. oktobra trebalo da se sastane sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u ruskom letovalištu Soči.

Desetine hiljada civila pobeglo je iz gradova zahvaćenih borbama, a mnoge međunarodne organizacije strahuju od humanitarne katastrofe.

XS
SM
MD
LG