Dostupni linkovi

Vučić: Izmišljena afera o umešanosti Stefanovićevog oca u korupciju


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je "izmišljena" afera o Branku Stefanoviću, ocu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i o „navodnoj korupciji sa fabrikom namenske industrije ’Krušik’ Valjevo i trgovini oružja“.

"Stefanovićev otac nema veze sa tim. Ne kažu da je bilo nelegalnih radnji već se govori samo o ceni, a to nikakve veze nema sa firmom Nebojše Stefanovića", rekao je Vučić za TV Prva.

Radnik fabrike namenske industrije "Krušik" u Valjevu Aleksandar Obradović, koji se trenutno nalazi u kućnom pritvoru, novinarima je dostavio dokumentaciju, uz sumnje na zloupotrebe pri kupovini oružja koje se dovode u vezu sa ocem ministra policije Nebojše Stefanovića.

Vučić je rekao da Obradović „po zakonu ne može da bude uzbunjivač“ i dodao da „deo opozicije izmišlja afere".

On je kritikovao koalicione pratnere i ljude iz njegove Srpske napredne stranke što ćute na sve kritike koje se iznose. "Kao da ne postoje, ćute kao zaliveni", rekao je Vučić.

Poverenik: Ispitati sve Obradovićeve navode

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je Aleksandar Obradović strogo formalno, nije uzbunjivač, ali da bi, s obzirom na sadržinu onoga što je obznanio, to mogao biti, jer informacije koje je izneo predstavljaju "informacije od javnog značaja".

Marinović je u intervjuu FoNetu poručio da "fokus ne sme da ostane na sudbini uzbunjivača, već mora da se prebaci i na ono što je on izneo u javnost".

"Ne znam detalje slučaja, sem onoga što je objavljeno u medijima, verovatno je imao osnova da veruje da su informacije koje poseduje istinite, što je jedan od uslova da postane uzbunjivač, ali nije poštovao takozvane kanale uzbunjivanja", kazao je Marinović. Kako je objasnio, zakonom je striktno propisano da se, u slučaju da želite da budete uzbunjivač, morate koristiti ili internim ili eksternim kanalima uzbunjivanja.

"Nezavisno od toga da li je Obradović formalno uzbunjivač", ono što je on rekao jesu "informacije od javnog značaja koje su za javnost veoma interesantne i koje treba da zaintrigiraju nadležne organe, tužilaštvo, da ih provere", poručio je Marinović.

Građani Valjeva traže slobodu za uzbunjivača iz 'Krušika'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Aleksandar Obradović je 18. septembra 2019. godine uhapšen na svom radnom mestu u fabrici namenske industrije u Valjevu pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanje poslovne tajne, jer je novinarima dostavio dokumentaciju iz koje se vidi da je firma GIM koju je zastupao otac ministra policije Nebojše Stefavnovića, Branko Stefanović, po povlašćenim cenama kupovala naoružanje iz “Krušika”.

Javnost tri nedelje nije bila obaveštena da je Obradović uhapšen, sve dok nedeljnik NIN 10. oktobra nije objavio prvu nezvaničnu informaciju nakon koje je BIRN objavio detalje o slučaju.

Obradović je 14. oktobra prebačen iz Centralnog zatvora u kućni pritvor u svoj stan u Valjevu.

XS
SM
MD
LG