Dostupni linkovi

Uzbunjivač iz 'Krušika': Nemam šta da krijem


Ulaz u fabriku oružja Krušik u Valjevu
Ulaz u fabriku oružja Krušik u Valjevu

„Tačno je, sve sam rekao tužiocu. Nemam šta da krijem. Ništa nisam sakrio, ništa slagao, ništa nisam ukrao. Samo sam želeo da istina o poslovanju Krušika izađe na videlo“, kaže Aleksandar Obradović za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN), u ntervjuu po izlasku iz Centralnog zatvora.

Kako se navodi, Obradović je 18. septembra 2019. godine uhapšen na svom radnom mestu u fabrici namenske industrije u Valjevu pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanje poslovne tajne, jer je novinarima dostavio dokumentaciju iz koje se vidi da je firma GIM koju je zastupao otac ministra policije Neboj[e Stefavnovića, Branko Stefanović, po povlašćenim cenama kupovala naoružanje iz Krušika.

Javnost tri nedelje nije bila obaveštena da je Obradović uhapšen, sve dok nedeljnik NIN 10. oktobra 2019. godine nije objavio prvu nezvaničnu informaciju nakon koje je BIRN objavio detalje o slučaju.

Iako Aleksandar Obradović priznaje šta je radio, on kaže da nije počinio bilo kakvo krivično delo.

„Ništa nisam slagao niti falsifikovao. Ovo su činjenice - i to samo deo činjenica - o poslovanju Krušika. Tvrdim da je u pitanju sistematsko isisavanje novca od strane države iz ove firme. Mene su zanimala samo dokumenta koja se tiču korupcije“, kaže Obradović.

Obradović kaže i da je u sredu 18. septembra, u pola tri popodne desetak policajaca došlo da ga uhapsi.

„Došli su na moje radno mesto, to su bili ljudi iz BIA, neka ekipa koja je ne znam šta očekivala. Mislili su da ja radim za neku službu, da ja uzimam novac. Prvi put imam kontakt sa policijom, prvi put imam to iskustvo, to je bio taj početni šok“, objašnjava sagovornik BIRN-a.

„Pojma nisam imao šta se dešavalo van rešetaka prethodnih dana. U zatvoru imate šest državnih TV kanala, kada ih gledate imate utisak da je u zemlji stanje kao u Švajcarskoj, da je sve u redu, da se u zemlji Srbiji ništa ne događa. Pojma nisam imao kakva je situacija u vezi sa mnom u poslednja dva-tri dana.“

Obradović je u ponedeljak 14. oktobra prebačen iz Centralnog zatvora u svoj stan u Valjevu u kom će biti u kućnom pritvoru do isteka zakonskog roka od 30 dana koji ističe u petak 18. oktobra.

Obradović se javnosti zahvalio na podršci, naročito ljudima koji su dve večeri za redom, u nedelju i ponedeljak, protestovali ispred Centralnog zatvora u Beogradu.

'Ima još mnogo toga da se ispriča o Krušiku'

Obradović kaže i da je to što je isplivalo, samo jedno poglavlje o zbivanjima u Krušiku, a ima još mnogo toga što bi valjalo ispričati.

„Tvrdim da ne postoji način da se ijedna firma, a ovde se sad govori o GIM-u, odbrani. Oni sad pokušavaju zamenu teza, ali ne postoji način. Ja sam poslednjih godina toliko ušao u tematiku, ekonomski i matematički sam pismen, tako da ne postoji način da oni odbrane bilo šta što se tiče povoljnije cene, pokušaja negiranja da je bilo povlašćene cene i slično“, izjavio je Obradović.

On istovrmeno negira navode medija bliskih vlasti koji poslednja dva dana pišu kako je sve učinio iz osvete jer mu je majka dobila otkaz u Krušiku, kao i da on nije nikakav uzbunjivač, već špijun jer je godinama prikupljao dokumenta sa oznakom državne i vojne tajne.

„Ja da sam pitao majku i da je znala bilo šta od ovoga, ja to ne bih uradio“, kaže Obradović i potvrđuje da je tačno da je njegova majka „15-20 godina bila direktor u Krušiku i da je poznati i priznati ekonomista što je lako proverljivo.“

„Ponavljam, moj jedini motiv je bio da se sazna istina o korupciji i ništa drugo."

Tužilaštvo: Postupak vođen u skladu sa zakonom

Skoro mesec dana nakon hapšenja Obradovića, u utorak 15. oktobra he reagovalo i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

U njihovom saopštenju se navodi da su predistražni i krivični postupak vođeni „u potpunosti u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku od strane nadležnih državnih organa koji se bave zaštitom bezbednosti Republike Srbije, a ne na bilo kakav tajni način“. Dodaju i da su u potpunosti poštovani zakoni koji uređuju oblast zaštite tajnih podataka, uzbunjivača i podataka o ličnosti, kao i drugih zakona koji su povezani sa vođenjem ovog postupka.

U saopštenju se potvrđuju ranija saznanja da je Obradović osumnjičen za krivično delo odavanja poslovne tajne.

„Istraga je u ovom momentu usmerena ka radnjama koje je osumnjičeni preduzeo od 2014. godine do dana pokretanja postupka, tako što je radeći na pozicijama evidentičara i terminera u proizvodnji u preduzeću namenske industrije Кrušik a.d. iz Valjeva, iz razloga lične prirode, protivno zakonima i ne pridržavajući se odredbi Zakona o zaštiti uzbunjivača, neovlašćeno pribavljao podatke različitih stepena tajnosti o poslovanju ovog namenskog preduzeća u vezi više vojnih proizvodnih programa u nameri da ih preda nepozvanom licu, nakon čega ih je predao putem računarske komunikacije stranom državljaninu u znatnom obimu, da bi to lice bez daljeg utvrđivanja istinitosti dobijenih podataka jedan deo istih objavilo na Internetu“, navodi se u saopštenju i dodaje da će tužilaštvo nastaviti da vodi krivični postupak u ovom predmetu radi utvrđivanja činjeničnog stanja u potpunosti, o čemu će javnost biti obaveštena.

XS
SM
MD
LG