Dostupni linkovi

Valjevo: Protest podrške uzbunjivaču iz ’Krušika’


Građani Valjeva traže slobodu za uzbunjivača iz 'Krušika'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Građani Valjeva traže slobodu za uzbunjivača iz 'Krušika'

Protest podrške uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću, koji se trenutno nalazi u kućnom pritvoru jer je novinarima dostavio dokumentaciju o poslovanju fabrike oružja “Krušik”, održan je u petak na Gradskom trgu u Valjevu u organizaciji pokreta Lokalni front.

Kako javlja reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE), na protestu se okupili građani Valjeva, a među njima je bilo i nekoliko radnika „Krušika“.

Na protestu je saopšteno da je Javno tužilaštvo odbilo zahtev Obradovićevog advokata da se njegov klijent brani sa slobode, što je među okupljenima dočekano sa negodovanjem.

Okupljanje su podržale i druge opozicione grupacije.

Na protestu su govorili akademik Dušan Teodorović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović, kao i predstavnici Lokalnog fronta.

Oni su poručili da je Aleksandar Obradović heroj.

Ministarstvo odbrane Srbije odbacilo je u petak kao netačne i "zlonamerne" Obradovićeve navode o lošem poslovanju firme “Krušik”, ocenjujući da je cilj"uznemiravanje javnosti, radnika tog preduzeća i pomaganje inostranoj konkurenciji da ukloni Krušik i zauzme njegovo mesto na svetskom tržištu".

Obradović je 18. septembra 2019. godine uhapšen na svom radnom mestu u fabrici namenske industrije u Valjevu pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanje poslovne tajne, jer je novinarima dostavio dokumentaciju iz koje se vidi da je firma GIM koju je zastupao otac ministra policije Nebojše Stefavnovića, Branko Stefanović, po povlašćenim cenama kupovala naoružanje iz “Krušika”.

Javnost tri nedelje nije bila obaveštena da je Obradović uhapšen, sve dok nedeljnik NIN 10. oktobra nije objavio prvu nezvaničnu informaciju nakon koje je BIRN objavio detalje o slučaju.

Obradović je 14. oktobra prebačen iz Centralnog zatvora u kućni pritvor u svoj stan u Valjevu.

U izjavi za BIRN, Obradović je rekao da je “želeo da istina o poslovanju ‘Krušika’ izađe na videlo”.

„Tvrdim da ne postoji način da se ijedna firma, a ovde se sad govori o GIM-u, odbrani. Oni sad pokušavaju zamenu teza, ali ne postoji način. Ja sam poslednjih godina toliko ušao u tematiku, ekonomski i matematički sam pismen, tako da ne postoji način da oni odbrane bilo šta što se tiče povoljnije cene, pokušaja negiranja da je bilo povlašćene cene i slično“, izjavio je Obradović.

XS
SM
MD
LG