Dostupni linkovi

Pompeo nakon Ankare u Jerusalemu i Bruxellesu


Mike Pompeo u Jerusalemu sa Benjaminom Netanyahuom
Mike Pompeo u Jerusalemu sa Benjaminom Netanyahuom

Američki državni sekretar Mike Pompeo sastao se u petak u Jerusalemu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, nakon što je Turska postigla sporazum sa Sjedinjenim Državama o pauzi u ofanzivi protiv kurdskih snaga u Siriji.

U kratkim izjavama poslije sastanka u Jerusalimu, Pompeo je hvalio "izuzetan bliski odnos" sa Izraelom i rekao da su razgovarali kako da se suprotstave Iranu i o drugim izazovima u regionu.

Netanyahu je zahvalio Pompeu na stalnoj podršci Amerike, a kada je upitan o primirju koje su izdejstvovale SAD da se prekine turska ofanziva u Siriji, Netanyahu je rekao samo da se nada da će sve da ispadne dobro.

Turska je pokrenula ofanzivu protiv kurdske milicije YPG u Siriji prošle sedmice nakon što je predsjednik Donald Trump povukao američke snage sa sjevera zemlje, omogućujući stvaranje novog fronta u sirijskom osmogodišnjem ratu koji je doveo do bijega 200.000 civila iz zone sukoba.

Izrael smatra sirijske Kurde, nekadašnje američke saveznike, protutežom islamističkim pobunjenicima u sjevernoj Siriji. Također je izrazio zabrinutost da bi militanti u savezništvu s Iranom mogli popuniti vakuum nastao američkim odlaskom.

Kurdi su odgovorili na američko povlačenje pozivajući sirijske vladine snage, koje podržavaju Moskva i Teheran, u gradove i mjesta koje kontroliraju.

Pompeo će tokom dana također otputovati u Bruxelles kako bi se sastao s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG