Dostupni linkovi

Meksiko: Žestok obračun zbog El Čapovog sina


Zapaljena vozila u ulici Culiacan, država Sinaloa, Meksiko, 17. oktobra 2019.

Na sjeveru Meksika dogodio se veliki okršaj snaga bezbjednosti i pripadnika uticajnog narko kartela Sinaloa nakon što je otkriven jedan od njegovih lidera.

Ovidio Guzman Lopez pronađen je tokom rutinske kontrole u Kulijakanu. On je sin kralja trgovine drogom Žoakina El Čapa Guzmana, koji je u SAD osuđen na doživotni zatvor i još 30 godina iza rešetaka, prenio je Bi-Bi-Si.

Guzman /62/ je proglašen krivim u Njujorku po deset optužbi, uključujući krijumčarenje droge i pranje novca. On je pobjegao iz zatvora u Meksiku, ali je kasnije uhvaćen. Izručen je Americi 2017. godine.

Njegov sin pronađen je u kući tokom rutinske provjere koju je obavila policijska patrola.

Pripadnici kartela potom su izvršili veliki napad u pokušaju da oslobode svog šefa iz ruku vlasti.

Ovidio Guzman je u dvadesetim godinama i vjeruje se da ima ključnu ulogu u kartelu Sinaloa od kada je uhapšen njegov otac. SAD ga traže povodom nekoliko optužbi u vezi sa drogom, prenijeli su meksički mediji.

On je bio nakratko priveden, a potom ga je policija pustila.

Nema zvaničnih izvještaja o žrtvama, ali su objavljene slike na kojima se vidi da tijela leže po ulicama i da ima mnogo spaljenih automobila.

Uprava države Sinaloa saopštila je da "radi na obnavljanju reda i mira povodom velikih incidenata koji su se dogodili u prethodnim časovima u različitim dijelovima Kulijakana", prenio je AFP.

XS
SM
MD
LG