Dostupni linkovi

Sondlend: Tramp mi naredio da sarađujem sa Đulijanijem u Ukrajini


Gordon Sondlend, izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za Ukrajinu
Gordon Sondlend, izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za Ukrajinu

Gordon Sondlend (Sondland), izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za Ukrajinu, izjavio je tokom saslušanja pred panelom Predstavničkog doma, da nije odmah razumeo da delovanje Trampovog ličnog advokata Rudija Đulijanija, uključuje i istragu domaćeg poltičkog rivala Džoa Bajdena (Joe Biden), glavnog favorita za nominaciju Demokratske stranke za predstojeće predsedničke izbore 2020.

Sondlend je naveo da su on i još dvojica američkih zvaničnika – sekretar za energiju Rik Peri (Rick Perry) i specijalni izaslanik Kurt Volker – bili razočarani Trampovom naredbom iz maja ove godine, ali su je sledili. Sondlend je kazao da je smatrao da spoljnu politiku treba da vodi Stejt department, a ne predsednikov lični advokat.

Sondlend, Trampov donator i bogati hotelijer iz Oregona pre nego što je imenovan za predsednikovog izaslanika prošle godine, takođe je rekao da je "pozivanje strane vlade da preduzme istragu u cilju uticanja na predstojeće američke izbore – pogrešan potez".

U pisanom svedočenju, on je naglasio ključnu ulogu Đulijanija u aferi u Ukrajini. Postupak opoziva, koji je pokrenuo Predstavnički dom Kongresa SAD u kome demokrate imaju većinu, fokusira se na Trampov telefonski razgovor iz jula sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim da istraže delovanje Bajdena u ovoj zemlji, tačnije njegovog sina Hantera koji je bio u bordu direktora gasne kompanije Burisma, za šta je, navodno, dobijao 50 hiljada dolara mesečno.

Tramp tvrdi da je Bajden, dok je bio potpredsednik SAD, nastojao da spreči istragu ukrajinskog tužioca nepravilnosti u poslovanju ove firme.

Pre ovog razgovora, Đulijani je pokušavao da ubedi vlasti u Kijevu da istraži Bajdenove.

Sondlend je kazao da je 23. maja, tri dana nakon inauguracije Zelenskog, nekoliko američkih zvaničnika detaljno upoznalo Trampa i njegove saradnike u Beloj kući o novoizabranom predsedniku Ukrajine.

Ukazano je na stratešku važnost Ukrajine i odnosa sa Zelenskim koji je najavio borbu protiv korupcije.

"Zatražili smo od Bele kuće da organizje telefonski razgovor predsednika Trampa sa Zelenskim. Međutim, predsednik Tramp je bio sumnjičav da Ukrajina ozbiljno razmišlja o reformama i borbi protiv korupcije, te nas je uputio da razgovaramo sa Đulijanijem o njegovim dilemama," istakao je Sondlend.

"Bilo je očigledno svima nama da je ključnu ulogu u promeni predsednikovog stava o Ukrajini odigrao Đulijani," dodao je Sondlend.

Đulijani nije komentarisao njegove navode, ali je u sredu izjavio za Rojters da nije razgovarao sa njim o nužnosti pomoći Ukrajine u istraživanju Bajdenovih.

Sondlend je poslednji u seriji sadašnjih i bivših Trampovih zvaničnika koji su svedočili u istrazi Predstavničkog doma, te da strategija Bele kuće da ne sarađuje u ovom postpupku, ne daje rezultate.

Ostali svedoci su opisali Sondlenda kao jednog od trojice američkih zvaničnika, za koje je Tramp smatrao da su pouzdaniji od karijernih diplomata u iniciranju istrage koja bi mu pomogla u pokušaju da pobedi na predsedničkim izborima sledeće godine.

Sondlend je izjavio da nikada nije učestvovao u kampanji da se u maju smeni Meri Jovanovič (Marie Yovanovitch), američka ambasadorka u Kijevu.

"Smatrao sam da je bila odličan diplomata sa dubokim poznavanjem unutrašnje situacije u Ukrajini, njenim odnosima sa SAD i povezanim regionálnim pitanjima," kazao je Sondlend.

On nije prisustvovao telefonskom razgovoru dva predsednika 25. jula ove godine.

Izjavio je da je od maja dva ili tri puta razgovarao telefonom sa Đulijanijem o Ukrajini.

XS
SM
MD
LG