Dostupni linkovi

Savet Evrope pozvao BiH da premesti kamp Vučjak


Migranti u kampu Vučjak u blizini Bihaća
Migranti u kampu Vučjak u blizini Bihaća

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je vlasti u Bosne i Hercegovine da premeste prepuni migrantski kamp koji se nalazi osam kilometara severozapadno od Bihaća, pošto u njemu nema sanitarnih uslova niti bezbednosti, kao ni tekuće vode niti električne energije.

Ona je napomenula da se kamp nalazi blizu miniranog područja.

"Uslovi za život u ovom kampu već su žalosni. Uz zimu koja dolazi, situacija može samo da se pogorša", navodi se u saopštenju Mijatovićeve.

Više od 40.000 migranata ušlo je u BiH od 2018. godine, a oko 7.300 njih naselilo se u oblasti severozapadno od Bihaća u nadi da će preći u susednu Hrvatsku i nastaviti put prema severu i zapadu EU.

Blizu 20 odsto migranata su deca.

Više od 1.000 migranata usmereno je u kamp "Vučjak", napravljen iznad nekadašnje deponije, osam kilometara od granice sa Hrvatskom, gdje su mine ostale iz rata vođenog tokom devedesetih.

TV Liberty: Stanica na kojoj se čeka pomoć
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:29:48 0:00

Mijatovićeva je apelovala da vlasti u BiH postupaju u skladu sa svojom odgovornošću i da rešavaju pitanje migracija na način kojim se poštuju ljudska prava, te da pruže neophodnu pomoć lokalnim vlastima koje se dugo same bave ovim pitanjem.

Ona je rekla da je urgentno da svi migranti iz kampa "Vučjak" budu premešteni u objekte sa adekvatnim standardima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Gradonačelnik Bihaća je izjavio ove sedmice da je opštinska uprava bez novca, te da će od sledeće sedmice obustaviti hranu i vodu migrantima kako bi primorale vlasti u Sarajevu da se pozabave ovim problemom.


Evropska unija je odvojila u julu 14 miliona dolara na ime pomoći za novi kamp, ali je čitav projekat na čekanju zbog nesuglasica između rivalskih etničkih partija i antiimigrantske retorike.

Republika Srpska, u kojoj su na vlasti nacionalističke snage, odbile su da prime ijednog migranta na svojoj teritoriji.

I Ujedinjene nacije su zatražile zatvaranje kampa u Vučjaku.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG