Dostupni linkovi

Protest zbog pretnji novinarima ispred Vlade Srbije


'Novinari protiv fantoma'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

‘Novinari protiv fantoma’

"Ovo je pre svega podrška televiziji N1. Hoćemo da znamo ko su fantomi koji su bacili letke u N1. Tužilaštvo i policija da ih otkriju i kazne, da počnu da rade svoj posao. Gospodine predsedniče Aleksandre Vučiću, nije lepo da se bahato ophodite prema novinarima", rekla je novinarka Tamara Spaić na protestu zbog pretnji novinarima u Srbiji koji je održan večeras ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Poslednji povod za ovo okupljanje je što su maskirane osobe ubacile 500 letaka u dvorište zgrade Televizije N1, a protest je održan u organizaciji Grupe za slobodu medija.

"Hoćemo da znamo ko su fantomi koji su bacili letke u N1", poručila Tamara Spaić (desno)
"Hoćemo da znamo ko su fantomi koji su bacili letke u N1", poručila Tamara Spaić (desno)

Okupljeni su tokom ovog govora uzvikivali parole upućene predsedniku Srbije "Vučiću fantome" uz zvižduke i "Uaa".

Novinar, Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) rekao je da "organizovana grupa na vlasti toleriše i generiše nasilje nad novinarima u Srbiji."

"Svi smo ugroženi. Jedino ćemo se zajedno odbraniti, jer je jasno da nas očekuju novi napadi. Ova vlast kada se suočava sa argumentima reaguje nasiljem. Što su argumenti jači, nasilje vlasti je jače", rekao je novinar Vuk Cvijić.

"Dave N1 već neko vreme, a poslednji napad je samo manifestacija tih pritisaka u pokušaju da ih likvidiraju sa medijske scene. Podrška građana nam je važna, jer u Srbiji je ostao mali broj novinara koji rade slobodno i profesionalno", kazao je novinar Slobodan Georgiev.

Kako je, najavljujući protest, saopštila neformalna Grupa za slobodu medija, „na lecima (bačenim u dvorište zgrade TV N1) je ispisano ‘Republika Srbija, doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg’, što je sasvim jasna poruka da novinari koje režim ne uspeva da kontroliše, nisu dobrodošli u Srbiji, da za njih nema mesta ovde i da bi ih trebalo proterati, izbrisati, onemogućiti.“

Podsetimo, vlasnik televizije N1 je kompanija Adria News sa sedištem u Luksemburgu.

„Znamo šta se dogodilo kad su se fantomi prvi put pojavili, pre tri i po godine u Savamali, pa nam je i ta poruka sasvim jasna: sravniti sa zemljom“, piše u tekstu, u kome se sugeriše na nerasvetljeni incident iz 2016. godine kada je grupa ljudi, sa fantomkama na glavama, sprovela nelegalno rušenje objekata na potezu novog naselja koje se podiže u centru glavnog grada Srbije - "Beograd na vodi".

Grupa za slobodu medija je osudila napade, pritiske i zastrašivanje novinara u Srbiji i uputila zahtev nadležnim institucijama da otkrije ko vrši pritisak na N1, i ko su nalogodavci, ali policija zasad to nije uspela.

„Zahtevamo i da najviši državni zvaničnici prestanu da vređaju i diskriminišu nezavisne medije i novinare i kreiraju atmosferu linča u kojoj nijedan nezavisni novinar nije siguran“, piše u saopštenju.

Protest u Beogradu, 16. oktobra
Protest u Beogradu, 16. oktobra

Grupa za slobodu medija podsetila je to nije prvi incident u vezi sa televizijom N1 „koja se najdalje i najviše čuje kad izveštava o onome o čemu režimski mediji ćute“.

Prema Bazi podataka NUNS o napadima na novinare, ove godine je do kraja septembra zabeleženo 89 incidenata.

„Ovi napadi događaju se kao logična posledica organizovane hajke koju inspiriše vrh vlasti potpomognut tabloidima“, ocenjeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG