Dostupni linkovi

Građanske inicijative: Srbija pala na listi osnovnih sloboda


Sa protesta opozicije iz aprila 2019.
Sa protesta opozicije iz aprila 2019.

Srbija je pala na monitoring listi međunarodne mreže nevladinih organizacija CIVICUS i sada se nalazi u kategoriji zemalja kojima su osnovne slobode opstruirane, saopštile su Građanske inicijative, nevladina organizacija iz Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Srbija se sada se nalazi u samom vrhu najugroženijih evropskih zemalja, zajedno sa Mađarskom i Ukrajinom, a pre pada na monitoring listi građanskih sloboda nalazila se u kategoriji zemalja u kojima su osnovne slobode i građanski prostor suženi.

"Dok se mediji, nezavisni novinari i organizacije civilnog društva nalaze na meti stalnih pritisaka i napada, CIVICUS ukazuje da Srbija okreće leđa demokratiji i ljudskim pravima nizom poteza koji je stavljaju u prve redove zemalja u kojima postoji drastično nepoštovanje ljudskih prava u Evropi", navode Građanske inicijative, koje su deo CIVICUS mreže.

Ova nevladina organizacija ukazuje i da su izveštavanje o osetljivim pitanjima kao što su korupcija, demokratija i ljudska prava postali povod za odmazdu protiv nezavisnih novinara.

"Pretnje novinarima ostaju zabrinjavajući trend u Srbiji. Izveštaji CIVICUS-a pokazuju da se ovaj trend nastavlja zajedno sa mešanjem države u rad medija", ističu Građanske inicijative i dodaju da su napadi i pritisci na organizacije civilnog društva takođe uticali na pad Srbije na listi.

„Porast ultranacionalističkih grupa uz podršku vlade i vladinih nevladinih organizacija (GONGO) doveo je do situacije u kojoj se neprofitne organizacije suočavaju sa rizicima tokom obavljanje najosnovnijih aktivnosti, poput organizovanja skupova ili događaja“, stoji u saopštenju Građanskih incijativa u kojem se podseća i da se Srbija od marta nalazi na listi posmatranih zemalja "zbog rapidnog pada u obezbeđivanju slobode udruživanja, okupljanja i izražavanja od strane države".

"Redovni izveštaji CIVICUS-a u proteklih šest meseci pokazuju i selektivnu primenu zakona u oblasti slobode okupljanja. Neadekvatna reakcija policije i tužilaštva prilikom desničarskih i kontra skupova, dešava se paralelno sa urgentnim delovanjem prilikom kažnjavanja onih koji izražavaju kritični stav protiv zvanične politike – brzim procesuiranjem krivičnih i prekršajnih prijava", navode Građanske inicijative.

Međunarodna mreža nevladinih organizacija CIVICUS osnovana je 1993. godine i čine je nevladine organizacije, aktivisti, koalicije i mreže civilnog društva, društveni pokreti, volonterske organizacije, humanitarne fondacije, verske grupe, sindikati i filantropske fondacije. Kako se navodi na sajtu organizacije, ona broji više od 4.000 članova u 175 zemalja.

XS
SM
MD
LG