Dostupni linkovi

NUNS osudio incident ispred Marakane i uputio podršku novinarima N1


Tenk ispred stadiona "Rajko Mitić"

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je danas kolegijalnu solidarnost sa reporterskom ekipom N1 koja je bila izložena "brutalnom iživljavanju huligana" u blizini stadiona "Rajko Mitić", uoči fudbalske utakmice "Crvena zvezda" – "Jang bojs". NUNS je osudio incident koji se juče dogodio u kojem je više mladih ljudi fizički nasrtalo na novinare, pretilo im, psovalo i vređalo.

"Upozoravamo i da huškajući građane preko medija na političke oponente i sve koji drugačije misle i govore, ali i na susedne narode, vlast stvara ambijent u kojem je logično da huligani daju sebi za pravo da nasrću na novinare i druge medijske radnike, izriču im pretnje i najgore uvrede, upravo poučeni rečnikom državnih funkcionera", navodi se u saopštenju NUNS-a.

Nnovinarsko udruženje pozvalo je policiju i nadležno tužilaštvo da identifikuje nasilnike preko snimka incidenta koji poseduje N1 i da protiv njih preduzmu zakonske mere.

"Takođe pozivamo upravu Zvezde da se javno ogradi i osudi huligansko ponašanje 'navijača'", dodaje se u saopštenju.

’Sportski’ selfi na tenku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00


Kako je naveo reporter N1, on je pokušao da sazna, pred utakmicu, kakav je stav navijača o postavljanju tenka pred Marakanu, ali mu to nije dozvolilo nekoliko momaka. Snimio je jednog sagovornika preko puta stadiona, ali je odmah nakon toga čuo dobacivanje pogrdnih imena iz mase - "špijuni", "lopovi", "američki plaćenici".

Novinar i snimatelj su krenuli niz ulicu, kako bi se od njih udaljili, međutim, oni su ih pratili.


"Našao sam sagovornike, nisam video da mi prilaze s leđa, i kada sam postavio pitanje, tada je jedan od tih momaka uhvatio objektiv kamere, meni je pokušao da izvuče i polomi mikrofon, a kada nije uspeo, otrgao je sunđer s mikrofona i bacio ga na asfalt", ispričao je reporter N1.

XS
SM
MD
LG