Dostupni linkovi

Erdogan odbio američki poziv na primirje u Siriji


Turski tenkovi na putu ka Manbidžu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbio je poziv Sjedinjenih Država za hitnim primirjem na sjeveru Sirije.

Erdoganovi komentari dolaze uoči posjete Turskoj potpredsjednika SAD-a i američkog državnog sekretara.

Turska je pokrenula ofanzivu namijenjenu protjerivanju kurdskih trupa nakon što se njihov glavni saveznik, SAD, povukao.

Rusija, koja podržava Siriju, saopćila je da sprječava sukobe između turskih i sirijskih snaga, koje su se sada doselile u to područje nakon dogovora s Kurdima.

Turska smatra elemente sirijskih Demokratskih snaga koje predvode Kurdi (SDF) terorističkom organizacijom i žele ih odgurnuti iz pograničnog područja.

Ankara također kaže da želi stvoriti "sigurnu zonu" koja se pruža oko 30km u Siriju kako bi doselila do dva miliona sirijskih izbjeglica koje se trenutno nalaze u Turskoj.

Međutim, sirijske snage, koje podržava Rusija, napredovale su na sjever vikendom nakon dogovora s Kurdima kako bi pokušali obuzdati tursku operaciju.

U jeku pritisaka na njega da obustavi ofanzivu u Siriji koja je danas ušla u osmi dan, Erdogan je rekao da sirijski kurdski borci moraju napustiti pograničnu zonu na sjeveroistoku Sirije do večeras da bi Turska zaustavila svoju vojnu ofanzivu, prenosi agencija Beta.

Erdogan je jasno rekao da Turska neće popustiti pod pritiscima i da će nastaviti vojnu operaciju dok turske snage ne uđu unutar Sirije 30 do 35 kilometara.

On je također pozvao svijet da podrži tursku borbu protiv kurdskih boraca u Siriji koje smatra "teroristima" zbog veza sa pobunom Kurda unutar Turske.

"Naš prijedlog je da odmah, večeras, svi teroristi polože oružje i opremu, unište sva svoja utvrđenja i povuku se iz sigurne zone koju smo odredili", rekao je Erdogan, prenosi AFP.

On je rekao da će, kada se utvrdi da je to urađeno od grada Minbedža do granice Iraka, biti završena turska operacija nazvana "Izvor mira", koja je prema njegovim riječima usmjerena samo na "teroriste".

XS
SM
MD
LG