Dostupni linkovi

Tadžikistanke iz 'Islamske države' u opasnosti


Za stotine tadžikistanskih državljana, uključujući mnoge žene i djecu, vjeruje se da su smješteni u izbjegličkim kampovima u Siriji
Za stotine tadžikistanskih državljana, uključujući mnoge žene i djecu, vjeruje se da su smješteni u izbjegličkim kampovima u Siriji

Pišu: Farangis Najibullah i Mumin Ahmadi

Turski vojni napad na sjeveru Sirije izazvao je "strah i paniku" u kampovima u kojima je smješteno na hiljade žena i djece a za koje se sumnja da su imali veze sa tzv. Islamskom državom, kako tvrdi Tadžikistanka koja živi u kampu.

Džulnora Orifova, smještena je u kampu Al-Roj zajedno sa svoje troje djece. Kaže da se u kampu mogu čuti vazdušni napadi i bombardovanje od kojih se "šatori tresu".

Govoreći za Radio Slobodna Evropa (RSE) putem telefona 12. oktobra, Orifova kaže da ponestaje zaliha hrane u kampovima pošto su okolni putevi zatvoreni u protekla četiri dana.

"Ako se nastavi ovakva situacija, ljudi će umirati od gladi", kaže.

Orifova je prije pet godina napustila Tadžikistan kako bi otišla u Siriju zajedno sa suprugom, borcem "Islamske države". Početkom ove godine našla se u kampu Al-Roj nakon što je njen suprug ubijen u borbama i pošto je tzv. Islamska država izgubila kontrolu nad posljednjim dijelovima teritorije koju je kontrolisala.

Njena nada za povratak u Tadžikistan je uzdrmana kada su tadžikistanske vlasti rekle da je turski napad na neodređeno vrijeme odgodio napore koji se poduzimaju za povratak tadžikistanskih državljana.

Bh. djeca u Siriji čekaju spas
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

Marjam, još jedna Tadžikistanka u kampu, rekla je za RSE da kamp Al-Roj biva ubrzano odsječen od svega.

Marjam, je tražila da se ne otkriva njeno puno ime, rekla je da ona i njeno dvoje djece zavise od novca koji im šalju rođaci iz Tadžikistana kako bi mogli kupiti hranu.

Ali čak i pošiljke novca sada nisu moguće, rekla je. "Svi vitalni putevi su zatvoreni, a ponestaje i zaliha hrane".

'Sigurna zona'

Jedan od najmanjih kampova, Al-Roj prima gotovo 2.000 žena i djece koji su navodno imali veze sa "Islamskom državom". Među njima je 30 sa tadžikistanskim državljanstvom, uključujući i nekoliko beba.

Al-Roj se nalazi unutar 30 kilometara "sigurne zone" koju Turska želi da napravi na teritoriji Sirije – napadi Turske koji su počeli 9. oktobra se nastavljaju.

Sirijci se sklanjaju iz gradova na severu zbog ofanzive Turske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Turska ofanziva započeta prošle sedmice ima za cilj da istjera kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) ukopane duž granice. SDF su bile ključni saveznik Zapada u kampanji protiv "Islamske države".

Usred turskog napada, kurdski zvaničnici su rekli da ne mogu garantovati sigurnost kampovima koje čuvaju.

Kurdi su rekli da u odvojenim kampovima odnosno improvizovanim zatvorima drže više od 12.000 osumnjičenih boraca "Islamske države" različitih nacionalnosti i državljanstava.

Mlada “Islamske države” nosi dijete u izbjegličkom kampu u sirijskom selu Ain Issa.
Mlada “Islamske države” nosi dijete u izbjegličkom kampu u sirijskom selu Ain Issa.

Zvaničnici su rekli da je 13. oktobra gotovo 800 članova porodica bivših militanata tzv. Islamske države pobjeglo iz kampa Ain Issa nakon što je kamp bio granatiran. Drugi izvori kažu da je broj onih koji su pobjegli oko 100.

Turska optužuje Kurde da su namjerno oslobodili ljude koji su držani u kampovima.

'Mogli bismo biti ubijeni'

Najveći od svih kampova Al-Hol, dom je približno 60.000 žena i djece povezanih sa tzv. Islamskom državom i još 10.000 civila raseljenih zbog konflikta.

Vlasti u Dušanbeu procjenjuju da je negdje oko 400 tadžikistanskih državljana, uključujući i mnogo djece, u Al-Holu.

Tadžikistanka koja se predstavila imenom Farišta rekla je za RSE da je napad Turske izazvao haos i humanitarnu krizu u kampu.

"U panici smo i strahu, bombe bi mogle da nas pogode svakog časa i mogli bismo biti ubijeni", rekla je Farišta, koja ima četvoro djece od dva oca.

Obojica njenih muževa bili su borci "Islamske države". Ubijeni su u borbama.

"Imali smo jako malo hrane koje je sada gotovo sasvim nestalo", kaže.

Zbog Turske invazije Tadžikistan je odgodio planirani put za naredne sedmice jednog tadžikistanskog diplomate na sjeveroistok Sirije kako bi se započelo sa repatrijacijom tadžikistanskih državljana koji se nalaze u kampovima.

Zubaidulo Zubaidžoda je tadžikistanski ambasador u Iraku i Kuvajtu zadužen za operaciju povratka Tadžikistanaca koji su zadržani u Siriji i Iraku.

Zubaidžoda je 12. oktobra rekao za RSE da neće putovati u navedeno područje sve dok se ne okončaju sukobi Turske i kurdskih snaga.

Vlasti u Tadžikistanu, Kazahstanu i Uzbekistanu rekle su da su posvećene – s različitim stepenom u pristupu – repatrijaciji svojih državljana u Siriji i Iraku koji su porodično vezani za militante "Islamske države".

Tri srednjeazijske države posljednjih mjeseci vratile su kućama na desetine žena i djece.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG