Dostupni linkovi

Postupci Vašingtona i Ankare dovešće do obnove 'Islamske države'


Francuski premijer Eduar Filip rekao je danas da će odluke Turske i SAD u Siriji imati ozbiljne posljedice u regionu i da je neizbježno da će njihovi postupci dovesti do ponovne pojave "Islamske države" u Siriji i Iraku, javlja Rojters.

"To je razorno po našu bezbjednost, uz neizbježnu ponovnu pojavu 'Islamske države' na sjeveroistoku Sirije i, vjerovatno na sjeverozapadu Iraka", naglasio je Filip.

On je optužio Vašington da je zbog odluke da jednostrano povuče svojih 1.000 vojnika iz Sirije dozvolio pokretanje i jačanje turske ofanzive protiv sirijskih Kurda.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pokrenuo je sredinom prošle sedmice ofanzivu protiv kurdskih snaga koji su bili ključni saveznik SAD u borbi protiv "Islamske države".

Američki predsjednik Donald Tramp, čije je naređenje za povlačenje snaga sa granice i pokrenulo napad turske vojske, na meti je kritika jer sve ukazuje na to da je odobrio Ankari da pokrene ofanzivu.

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je tokom vikenda da je Tramp naredio povlačenje vojnika sa sjevera Sirije kako bi Vašington izbjegao da bude između dva saveznika.

XS
SM
MD
LG