Dostupni linkovi

Lavrentjev: Rusija neće dozvoliti sukob turskih i sirijskih snaga


Turske snage se kreću ka Manbidžu, 14. oktobar
Turske snage se kreću ka Manbidžu, 14. oktobar

Rusija je saopštila da neće dozvoliti sukobe između turskih i sirijskih snaga, dok se vojna ofanziva Turske na severu Sirije nastavlja. "To bi jednostavno bilo neprihvatljivo ... i zato to, naravno, nećemo dozvoliti", rekao je specijalni izaslanik Moskve za Siriju Aleksandar Lavrentjev, prenosi BBC.

Lavrentjev je tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima opisao ofanzivu Turske kao "neprihvatljivu". Rekao je da su turski i sirijski zvaničnici bili u kontaktu kako bi izbegli bilo kakav sukob.

Izjavio je da Turska nema pravo trajno rasporediti svoje snage u Siriji, dodavši da, prema ranijim sporazumima, turska vojska može preći u 5 do 10 kilometara na teritoriju Sirije.

Kazao je i da Moskva ne odobrava operaciju.

U međuvremenu, Ministarstvo obrane Rusije saopćilo je da njihove trupe patroliraju duž linije fronta između sirijskih i turskih snaga izvan severnog grada Manbidža, zapadno od reke Eufrat, kako bi ih držali odvojenima, preneli su ruski državni mediji.

Rusija, ključni vojni saveznik sirijskog predsjednika Bashara al Assada, raspoređuje trupe u zemlji od 2015. godine.

Turska je u sredu, 9. oktobra, započela novu vojnu akciju pod nazivom "Operacija mirno proleće", koja je započeta vazdušnim napadima na položaje kurdskih snaga.

Ofanziva je počela nakon odluke predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa da povuče američke trupe sa ove teritorije.

Kurdske snage, koje su pomogle u porazu militantne grupe Islamska država u Siriji, opisale su povlačenje američkih snaga kao "nož u leđa".

Ankara tvrdi da je cilj operacije da se stvori tampon zona u pograničnom području, da bi se tu smestile sirijske izbeglice koje se nalaze u Turskoj.

Administracija kurdskih vlasti u severnoj Siriji saopštila je u nedelju, 13. oktobra, da su vlasti u Damasku pristale da pošalju vojsku na granicu sa Turskom kako bi pomogle Kurdima da se odbrane od turske ofanzive, započete u sredu, 9. oktobra.

Kurdi su zauzvrat obećali da će kontrolu nad gradovima na granici prepustiti Damasku, uključujući poluautonomne gradove Manbidž i Kobani.

Sirijska televizija "El ikbarija" javila je ranije da su se snage koje se bore na strani sirijskog predsednika Bašara el Asada rasporedile unutar grada Manbidž na severu Sirije.

XS
SM
MD
LG