Dostupni linkovi

Velika Britanija obustavlja izvoz oružja Turskoj


Sirijske snage koje podržavaju Tursku
Sirijske snage koje podržavaju Tursku

Velika Britanija će suspendovati nove dozvole za izvoz oružja u Tursku zbog brige oko vojne operacije Turske protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominik Raab.

"Vlada Velike Britanije vrlo ozbiljno shvata svoju odgovornost u kontroli izvoza oružja ", rekao je Raab parlamentu, dodavši da će ova zemlja "pomno i stalno nadzirati" izvoz u Tursku.

„Daljnje izvozne dozvole u Tursku za predmete koji bi se mogli koristiti u vojnim operacijama u Siriji neće biti dodijeljene dok vršimo taj nadzor“, naglasio je Raab.

Evropska unija pozvala je svoje članice da zaustave prodaju svih vrsta oružja Ankari zbog ofanzive u Siriji koja traje šest dana.

Unija je zatražila od svojih članica da zaustave prodaju oružja toj državi, što su Njemačka, Francuska, Holandija i Češka Republika već učinile.

Turska je pokrenula ofanzivu na kurdske teritorije u Siriji nakon što je predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump donio odluku o povlačenju američkih trupa sa ove teritorije koje su se sa Kurdima borile protiv militantne organizacije Islamska država.

XS
SM
MD
LG