Dostupni linkovi

Bez informacija o deportaciji bh. državljana iz Sirije


Nepoznanica je što se točno događa u kampovima u kojima su smještene žene koje su državljanke BiH, te djeca koja su s njima, od kojih su neka rođena u Siriji, nisu službeno upisana u matične knjige u BiH i nemaju državljanstvo te, kao i njihovi roditelji, nemaju putne isprave BiH.

Među tom djecom su i neka bez roditelja koji su poginuli ili za čiju sudbinu se ne zna.

Nadležni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u ponedjeljak, 14. oktobra 2019. nije bio dostupan za komentar, a Radiju Slobodna Evropa (RSE) je iz njegovog ureda kazano da je ministar na službenom putovanju u Južnoj Americi gdje u Čileu prisustvuje trodnevnoj 88. Općoj skupštini Interpola.

Četiri dana ranije Mektić je u izjavi za medije tek mogao kazati da se najavljeno izručenje "zbog proteklih događaja i novih okolnosti koje su nastale na prostoru Sirije odgađa do daljnjeg".

Šta sa povratnicima iz IDIL-a u Evropu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00


Ranije su iz ovog ministarstva saopćavali da "aktivno prate situaciju" te da "u suradnji s međunarodnim partnerima razmatraju moguće daljnje aktivnosti".

Prije turske ofanzive protiv većinski kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) na sjeveroistoku Sirije, koje su podržavale Sjedinjene Američke Države, najavljeno je izručenje devet državljana Bosne i Hercegovine.

Svi oni se sumnjiče da su se borili u redovima tzv. Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), militantne organizacije koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija stavilo na listu terorističkih.

Iz Sirije je 20. aprila BiH izručen Ibro Ćufurović (1995.). Njemu je krajem avgusta 2019. počelo suđenje pred Sudom BiH.

S povlačenjem američkih vojnika i instruktora iz sjeveroistočne Sirije i najavom turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) da se turska vojska neće zaustaviti na 30-ak kilometara od tursko-sirijske granice kao i najavom da će vojska sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, nakon dogovora s Kurdima postignutog uz posredovanje Rusije, krenuti prema granici s Turskom, nemoguće je predvidjeti šta će se dalje dešavati sa zarobljenim muškarcima osumnjičenih da su pripadnici IDIL-a zatvorima na sjeveru Sirije.

Službenici Ministarstva vanjskih poslova BiH, kao i drugih ministarstava i policijskih agencija surađuju s turskim kolegama, a Turska je i ranije izručivala bh. državljane, uglavnom po raspisanim međunarodnim tjeralicama iz BiH, nakon što su locirani na teritoriji Turske.

Usred straha od ponovnog porasta uticaja "Islamske države" u borbama, kurdski zvaničnici saopštili su u nedjelju da je gotovo 800 rođaka stranih pripadnika ove militantne grupe pobjeglo iz logora Ain Issa na sjeveru, nakon što su u blizini odjeknuli sukobi, pretpostavlja se da među njima nije bilo državljana Bosne i Hercegovine.

Priča jedne Sarajke: Čekanje na unuku iz Sirije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

XS
SM
MD
LG