Dostupni linkovi

Beograd: Još jedan protest taksista, blokiran i Trg Slavija


Protest taksista, Slavija, Beograd
Protest taksista, Slavija, Beograd

Nekoliko taksi udruženja održalo je u ponedeljak 11. blokadu grada, u znak protesta zbog poslovanja kompanija koje rade posredstvom mobilne aplikacije i, kako kažu u taksi udruženjima, mimo Zakona o prevozu putnika.

Kolona taksi vozila stigla je na Trg Slavija uz zvuk automobilskih sirena. Na ovo odredište taksisti su stigli, kako su i ranije najavili sa više lokacija – sa Novog Beograda, Voždovca, Čukarice i iz pravca hale “Pionir”.

Neprohodna je čitavom dužinom bila i Nemanjina ulica.

Beogradski taksisti blokirali Slaviju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Za razliku od dosadašnjih protesta, taksisti su ovog puta organizovali sat vremena dužu blokadu – od 14 do 17 časova.

Kao razlog za ulazak u treću nedelju protesta, taksisti navode da država treba da zabrani poslovanje kompanija “Car Go” i “Cameo”, koje smatraju nelojalnom konkurencijom.

“Ja ne vidim da ima pomaka. A, inače tražimo samo poštovanje zakona, ništa drugo. Da budu isti uslovi za taksiranje za sve. Pošto su ovi registrovani kao grupa građana – “Cameo” i taj “Car Go”. Ništa dalje od toga”, rekao nam je taksi prevoznik Dušan Korolija, taksi prevoznik.

Današnji protest obeležili su manji incidenti između vozača i taksista. Kako je javio N1, manji incidenti između nervoznih vozača i taksista u štrajku zabeleženi su na trgu Slavija, u Savskoj i u Ulici kneza Miloša.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije u ponedeljak, pozvao taksiste na dogovor sa Vladom, jer je to, kako je rekao, jedini način da se reši problem.

Vučić je dodao da Vlada Srbije ne može da rešava njihov problem pod pritiskom jer bi onda i svi drugi ljudi koji imaju neki problem mogli da pokušaju da je ucenjuju.

Ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je ranije rekla da kompanije koje nisu registrovane za prevoz putnika ne posluju po legalno, pozvala je u ponedeljak insitucije na sprovođenje zakona.

"Građanima odgovara da plaćaju po nižoj ceni, ali grad je propisao najnižu cenu. Zakon mora da pobedi. Niko nema ništa protiv da se zakon menja, ali zakon mora da deluje", rekla je Mihajlovićeva za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila 8. oktobra da to što rade kompanije koje vrše prevoz putnika posredstvom aplikacija nije kršenje zakona, već pronalaženje rupa o njemu.

„Mi o tome možemo da razgovaramo, kako da promenimo zakon. Ali ta taksi udruženja koja danas maltretiraju građane su učestvovala u pravljenju tog i takvog zakona“, rekla je Brnabić.

Taksi vozači su prošle sedmice najavili da će od ponedeljka blokirati mostove, ali se od toga odustalo, potvrdio je medijima Aleksandar Bjelić iz Autotaksi udruženja Srbije.

Bjelić je za televiziju Prva rekao da će taksisti prihvatiti poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na razgovore, ali da se termin sastanka još uvek ne zna, jer to ne zavisi od taksista.

"Poslušali smo Vučića, i kolege iz Novog Sad, Niša, Kragujevca i Pančeva neće dolaziti u Beograd", rekao je Bjelić.

Vučić je 12. oktobra zamolio taksiste da ne sprovode nikakvu radikalizaciju protesta.

Taksisti protestuju od 30. septembra.

XS
SM
MD
LG