Dostupni linkovi

Policija u Mostaru se priprema za derbi Velež-Zrinjski


Sa pres-konferencije u Mostaru
Sa pres-konferencije u Mostaru

Mostarska policija već poduzima mjere na osiguranju gradskog derbija između Veleža i Zrinjskog, koji će biti odigran u subotu na Veležovom Stadionu Rođeni, u naselju Vrapčići, na sjevernom ulazu u Mostar.

To je u ponedjeljak ujutro saopćeno na pres-konferenciji u Sportskom savezu Grada Mostara, nakon posebnog sastanka predstavnika Saveza, dva kluba, policije, te Gradske uprave Mostara.

Do sastanka je došlo nakon što su u posljednjih nekoliko dana zabilježena dva incidenta, koja se mogu dovesti u vezu sa navijačkim grupama. Prije pet dana je na društvenim mrežama prikazan video-snimak sa nadzorne kamere, na kojem se vidi kako četiri mladića na štandu za voće napadaju prodavača obučenog u majicu sa oznakama Veleža.

U nedjelju uveče je jedan maloljetnik pretučen u centru grada, iza Gimnazije Mostar. Policija je jutros saopćila da su dvije osobe uhapšene, a da se za jednom još traga. Mediji nezvanično saznaju da napadači pripadaju navijačkoj grupi "Ultras" Hrvatskog športskog kluba Zrinjski Mostar.

Policijski inspektor Igor Bjelogrlić, rukovodilac obezbjeđenja derbija ispred Policijske stanice (PS) Mostar Sjever, na čijem području se meč igra, pozvao je na pres-konferenciji nakon sastanka na fer i korektno ponašanje navijača i svih učesnika u gradskom derbiju.

"Imat ćemo dovoljan broj snaga da osiguramo svakome sigurnost prilikom dolaska i odlaska sa ovog sportskog događaja. Zatražit ćemo određen broj policijskih snaga iz drugih kantona", rekao je Bjelogrlić, precizirajući kako će biti zatražena ispomoć iz drugih kantona "u smislu Jedinice za podršku", odnosno specijalaca.

Kao osoba ispred PS Mostar Sjever, Bjelogrlić je prokomentirao događaj od prije nekoliko dana, kada su četiri lica pretukli mladića obučenog u majicu s Veležovim oznakama, na štandu za voće.

"Što se tiče događaja koji se dogodio u Vrapčićima, on je već zadokumentovan, jedno lice je lišeno slobode, traga se za ostala tri lica, identitet je već poznat, tako da policija radi po zakonu. Svako devijantno ponašanje, pa makar to bilo i ovakvo, prije derbija, će biti sankcionisano", dodao je Bjelogrlić.

"Ono što je najvažnije je da sve protekne u najboljem redu, da u subotu dan bude dan sporta, lijepe igre, druženje, to je nešto što uistinu mora biti prioritet. A naravno, što se mene lično tiče i mislim većine građana, je da treba pobijediti bolji", izjavio je predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara, Senad Kevelj.

Utakmica Velež-Zrinjski bit će odigrana u subotu, 19. oktobra na Stadionu Rođeni u Vrapčićima, u okviru 13. kola fudbalske BH telecom Premijer lige BiH.

XS
SM
MD
LG