Dostupni linkovi

Kurdi postigli dogovor sa sirijskom vojskom o suprotstavljanju Turskoj


Sirijski vojnici koje podržava Turska blizu grada Tal Abjada

Sirijski Kurdi kažu da se vlada Sirije složila da pošalje svoju vojsku na sjevernu granicu kako bi pokušala zaustaviti tursku ofanzivu na njih.

Sirijski državni mediji ranije su izvijestili da su vladine snage raspoređene na sjeveru zemlje.

Ova odluka slijedi potez Sjedinjenih Država da povuku sve svoje preostale trupe s tog područja zbog tamošnje "neodržive" situacije.

Turski napad, započet prošle sedmice, ima za cilj prisiliti premjestiti kurdske snage duž pograničnog područja.

Područja koja su pod kontrolom kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF), glavnog saveznika SAD-a na tom području, bila su tokom vikenda meta bombardovanja, a Turska je dobila bitke u dva ključna pogranična grada.

Deseci civila i boraca ubijeni su s obje strane.

Usred straha od ponovnog porasta uticaja "Islamske države" u borbama, kurdski zvaničnici saopštili su u nedjelju da je gotovo 800 rođaka stranih pripadnika ove militantne grupe pobjeglo iz logora Ain Issa na sjeveru, nakon što su u blizini odjeknuli sukobi.

Turska ofanziva i povlačenje iz SAD-a izvukli su međunarodno negodovanje jer su SDF bili glavni saveznici Zapada u borbi protiv "Islamske države" u Siriji.

Ali Turska elemente kurdske snage smatra teroristima i kaže da ih želi otjerati iz "sigurne zone" koja doseže 30 km u Siriju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nada se da će preseliti većinu od 3,6 miliona sirijskih izbjeglica koje se trenutno nalaze u Turskoj unutar zone. Mnogi od njih nisu Kurdi. Kritičari upozoravaju da bi to moglo dovesti do etničkog čišćenja lokalnog kurdskog stanovništva.

​Šefovi diplomatija EU osudili turske akcije u Siriji

Evropske zemlje namjeravaju proširiti embargo na izvoz oružja u Tursku, članicu NATO, u znak protesta zbog turske ofanzive na kurdske snage u sjevernoj Siriji.

Šef holandske diplomatije Stef Blok rekao je da je "invazija na susjednu zemlju protivna međunarodnom pravu i Turska treba da se, kao i svaka druga zemlja, pridržava međunarodnog prava".

Blok je govorio na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Luksemburgu.

Njemačka, Francuska i Holandija su već suspendovale prodaju oružja Turskoj.

Francuski šef diplomatije Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves Le Drian) je izjavio da želi "čvrstu poziciju u vezi izvoza oružja u Tursku".

On je takođe pozvao "prije svih" SAD da sazove sastanak međunarodne koalicije za borbu protiv "Islamske države" zbog straha da haos koji izaziva turska ofanziva može oživjeti prijetnju militanata.

Počela turska vojna operacija u Siriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

XS
SM
MD
LG