Dostupni linkovi

Merkel pozvala Erdoana da odmah obustavi ofanzivu u Siriji


Angela Merkel
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u nedelju turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana da odmah obustavi vojnu ofanzivu na severoistoku Sirije i upozorila ga na moguću nestabilnost u regionu i oživljavanje militantne organizacije Islamska država.

Merkelova se u telefonskom razgovoru sa Erdoanom založila za neposrednu obustavu vojne intervencije protiv kurdskih snaga u Siriji, saopšteno je iz kancelarije nemačke kancelarke.

Berlin i Pariz su u subotu saopštili da obustavljaju isporuku oružja Turskoj, posebno onog koji bi mogao da se koristi u ofanzivi u Siriji.

Erdoan je u nedelju izjavio da ovaj embargo neće biti dovoljan da se obustavi ofanziva u Siriji.

"Od kada smo pokrenuli operaciju, suočavamo se s pretnjama ekonomskih sankcija ili embarga na oružje. Greše oni koji misle da će nas na taj način primorati da odustanemo", rekao je Erdoan.

Nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je u nedelju da je najmanje 26 civila stradalo na severu Sirije u ofanzivi turskih i proturskih snaga protiv kurdskih boraca.

Opservatorija je navela da je medju stradalima jedan novinar ali nije precizirala identitet ni nacionalnost.

Tramp naložio vojnicima SAD na severu Sirije da krenu ka jugu

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je u nedelju da je predsednik Donald Tramp naložio svim američkim vojnicima koji su na severu Sirije da krenu ka jugu, ali da ne napustaju tu zemlju.

Esper je u izjavi za američku televizijsku mrežu Si Bi Es (CBS) rekao da sukob između turskih snaga i kurdskih boraca koje podržavaju SAD, postao "neodrživ" za američke vojnike.

Sukob između turskih snaga i kurdskih boraca postao "neodrživ" za američke vojnike: Mark Esper
Sukob između turskih snaga i kurdskih boraca postao "neodrživ" za američke vojnike: Mark Esper

Američki ministar je dodao da je od Trampa dobio direktive o povlačenju američkih vojnika sa severa Sirije prema jugu, ali nije naloženo napuštanje sirijske teritorije.

Esper nije naveo broj američkih vojnika koji će napustiti sever Sirije ali je dodao da će se Kurdi dogovoriti sa sirijskim snagama i Rusijom o eventualnom kontranapadu na turske i proturske snage.

Turski mediji: Sirijske snage zauzele grad Suluk u severnoj Siriji

Sirijske snage sa saveznicima zauzele su u nedelju, grad Suluk petog dana turske ofanzive u severnoj Siriji, saopštila je turska novinska agencija Anadolija.

Ova agencija navodi da su Narodne zaštitne jedinice, kurdske vojne snage, proterane iz centra tog grada koji se smatra strateškim raskršćem, oko 10 kilometara od granice sa Turskom.

Ankara tu vojnu formaciju smatra pretnjom i povezu je s višedecenijskim napadima u Turskoj.

Kurdski zvaničnici saopštili su da su sukobi u Suluku u toku.

Novinska agencija Anadolija prenela je da je jedna osoba ranjena u Suruču.

Sirijski Kurdi: Oko 800 osoba povezanih sa džihadistima pobeglo iz kampa

Kurdske vlasti saopštile su u nedelju da je oko 800 osoba, članova porodica militanata Islamske države pobeglo iz kampa na severu Sirije, u čijoj se blizini vodi borba izmedju kurdskih i proturskih snaga.

Kurdi su naveli da je 785 članova porodica džihadista pobeglo iz kampa Ajn Isa koji je ostao bez čuvara.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su čuvari napustili kamp i da su osobe u kampu počele da ga napuštaju.

XS
SM
MD
LG