Dostupni linkovi

Džonson poručuje Erdoganu: Okončajte operaciju


Britanija ne može da podrži vojnu akciju Turske: Boris Džonson
Britanija ne može da podrži vojnu akciju Turske: Boris Džonson

Britanija duboko zabrinuta zbog turske vojne akcije na severu Sirije, rekao je britanski premijer Boris Džonson u telefonskom razgovoru sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoanom.

Kako je saopštio Džonsonov portparol, britanski premijer je pozvao turskog šefa države da okonča vojnu operaciju i okrene se dijalogu.

Boris Džonson je posle telefonskog razgovora dvojice lidera u subotu uveče, ukazao da turska vojna operacija na severu Sirije može dodatno da pogorša humanitarnu situaciju i ugrozi napredak koji je načinjen u borbi protiv Islamske države.

"Premijer je bio jasan da Britanija ne može da podrži vojnu akciju Turske. Pozvao je predsednika da okonča operaciju i okrene se dijalogu.

Rekao je i da su Britanija i međunarodni partneri spremni da podrže pregovore ka prekidu vatre", naveo je portparol britanskog premijera, prenosi Rojters.

Turska vojna ofanziva protiv kurdskih boraca na severoistoku Sirije počela je 9. oktobra i od tada je naišla na osudu velikog dela međunarodne zajednice.

Francuska i Nemačka su 12. oktobra saopštile da su obustavile isporuku ratne opreme Turskoj, zbog toga što bi se mogla koristiti u ofanzivi te zemlje protiv kurdskih boraca u Siriji.

Počela turska vojna operacija u Siriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

XS
SM
MD
LG