Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Danas djevojčice, sutra glave porodice


Dvije djevojčice gledaju sliku Mona Lise u muzeju Louvre u Parizu, oktobar, 2019.

U svijetu živi više od 850 miliona djevojčica. Ujedinjene nacije su prije osam godina 11. oktobar proglasile Međunarodnim danom djevojčica, s ciljem stvaranja boljeg života, jednakih mogućnosti i omogućavanja prava na obrazovanje i zdrav život. UN su povele globalno koaliciju koja bi osigurala masovnu i internacionalnu akciju za prava djevojčica.

Cilj je stvaranje kvalitetnije budućnosti mladih djevojaka pružajući im priliku da postignu svoj puni potencijal. Njihova prava su najugroženija u siromašnijim zemljama koje ne ulažu u zdravstvenu njegu i osnovno obrazovanje djevojčica. U rubrici Zašto? Radija Slobodna Evropa pitamo - Zašto su danas potrebne kampanje o rodnoj ravnopravnosti?

"Sve ove kampanje su potrebne, ne zato što se troše neke budžetske pare ili projekti, nego zato što živimo u svijetu koji se polako zatvara oko nas. U 19. vijeku Sarajevske novine su koristile džender ravnopravan jezik, najnormalnije. Danas u 21. vijeku pola žena kaže - šta će mi džender ravnopravan jezik. Dakle, mi umjesto da idemo naprijed s ravnopravnošću, mi idemo nazad. Svaka ova kampanja koja bar jednu djevojčicu ili dječaka navede da se zamisli – čekaj, da li moja drugarica ili drug imaju jednaka prava kao ja? – vrijedi. Ali ono što griješimo, pogotovo mi iz nevladinog sektora, previše su nam pristojne kampanje, previše su nekako neuvredljive, previše su umivene", smatra direktorica Fondacije INFOHOUSE Dženana Alađuz.


UNICEF i ostale organizacije za ljudska prava na ovaj dan podsjećaju da za život u 21. vijeku sve djevojčice treba da razviju neophodne ključne vještine i osnaže svoj potencijal, snagu, kreativnost i energiju. Platforma za djelovanje posebno poziva na globalnu eliminaciju svih oblika diskriminacije djevojčica, negativnih kulturnih stavova i praksi prema njima, promoviranje i zaštititu prava djevojčica, uklanjanje diskriminacije u zdravstvu, eliminisanje ekonomskog iskorištavanja dječijeg rada i nasilja, i omogućavanje sudjelovanja djevojčica u društvenom, ekonomskom i političkom životu.

Također, apeluju da je ovo je važan trenutak za poticanje važnosti društvenog, privrednog i političkog ulaganja u moć adolescentnih djevojaka kao temelja za razbijanje međugeneracijskog prijenosa siromaštva, nasilja i diskriminacije. Adolescentne djevojke imaju pravo na siguran, obrazovan i zdrav život i to ne samo tokom kritičnih formativnih godina, već i kao zrele žene.

"Postoje svjetska istraživanja, vrlo relevantna, koja pokazuju kad su žene na čelima nekih kompanija, javnih ili privatnih, da je u tim kompanijama manje korupcije, to je dokazana činjenica. Zemlje u kojima su žene na čelu vlada, kao što je Njemačka, kao što je Švedska, imaju najmanje stope nezaposlenosti, ispod četiri posto, i imaju suficit u budžetu", navodi Alađuz.

Danas djevojke, sutra glave porodice, radnice, majke, poduzetnice i politički lideri. Ulaganje u ostvarivanje moći djevojčica podupire njihova prava danas i obećava pravedniju i prosperitetniju budućnost. Dženana Alađuz kaže da djevojčice i generalno žene za svoja prava treba da se bore dosta glasnije i primjetnije, ali i da treba raditi na rodnoj ravnopravnosti kao univerzalnoj ljudskoj vrijednosti.

"Na kraju, kampanja za rodnu ravnopravnost bi trebala da bude obična ljudska pristojnost koja se nosi iz kuće", zaključuje ona.

  • 16x9 Image

    Edib Bajrović

    Magistrirao je na Odsjeku za komunikologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Novinarstvom se bavi od 2010. godine. Bio je novinar u Redakciji informativnog programa Federalne televizije i reporter na N1 televiziji. Na Radiju Slobodna Evropa radi od 2017. godine kao novinar u digitalnoj jedinici Balkanskog servisa.

XS
SM
MD
LG