Dostupni linkovi

Potpisan ugovor o gradnji autoputa Bar-Boljare


Ugovor o finansijskom aranžmanu realizacije Projekta gradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, između Vlade Crne Gore i Exim banke iz Kine, je kao što je najavljeno potpisan danas.

U ime Vlade Crne Gore Ugovor je potpisao ministar finansija Radoje Žugić.

Cijena projektovanja i izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, tj dionice Smokovac-Uvač-Mateševo je 809,6 miliona eura. Za realizaciju ovog projekta predviđeno je da EXIM banka obezbijedi 85 odsto sredstava, a Crna Gora a ostalih 15 odsto.

Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva odsto.

Okvirni Sporazum i Ugovor o gradnji, projektovanju i nabavci i ugradnji opreme i materijala za autoput Bar-Boljare, odnosno prioritetnu dionicu Smokovac-Mateševo, potpisan krajem februara ove godine.

Tada su i počeli pregovori sa EXIM bankom oko finansijske isplativosti projekta.

Naime, budžetom za ovu godinu predviđeno je da se Crna Gore može zadužiti 100 miliona eura. A u 2015. i 2016. godini biće omogućeno zaduženje po 250 milioa eura, i u 2017. 209 miliona.

Prvi dio od 10 odsto kineskoj kompaniji CRBC biće uplaćen kad počnu radovi.

CCCC i CRBC su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura.

Auto-put Bar-Boljare je najveći infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore.

Projekat autoputa Bar – Boljare predstavlja najvažniji prioritet Vlade Crne Gore i jedan je od elemenata crnogorske integracione strategije prema Evropskoj uniji, koji će omogućiti veću i sigurniju mobilnost ljudi, roba i usluga.

XS
SM
MD
LG