Dostupni linkovi

Šta poslanici znaju o kineskoj investiciji u Bar - Boljare?


Skupština Crne Gore, ilustrativna fotografija
Skupština Crne Gore, ilustrativna fotografija

Uoči sjednice Skupštine Crne Gore na čijem dnevnom redu će se naći i prijedlog Zakona o auto putu pitali smo poslanike koliko imaju informacija o tom poslu i da li rasprava u parlamentu može uticati na realizaciju tog posla koji danima u crnogorskoj javnosti izaziva brojne kontroverze.

U vladajućoj DPS imaju sve neophodne informacije i spremni su za početak rasprave o prijedlogu zakona kojim bi Skupština trebalo da da zeleno svijetlo za početak radova na poslu stoljeća, kako je svojevremeno nazvan projekat gradnje auto puta Bar - Boljare.

Tako je i poslanik Obrad Mišo Stanišić bio spreman da detaljnije odgovara na naša pitanja o tom poslu

„Trasa koja se radi je duga 41 kilometar, to je trasa Smokovac – Mateševo. Prosječna cijena kilometra tog auto puta je 19,7 miliona eura. Rok za realizaciju gradnje je 4 godine, 48 mjeseci. Ne znam koliko će biti godišnja rata ali znam da je grejs period šest godina.“

Velizar Kaluđerović iz SNP, međutim nije dobio dovoljno informacija o gradnji auto puta i kaže da mu treba više vremena da se pripremi za početak parlamentarne rasprave

„Pravo da vam kažem očekujem da sjutra to neće stići na dnevni red između ostalog što i sam nosim osjećaj odgovornosti kao da se odnesem prema ovom izuzetno značajnom i složenom pitanju i zbog činjenice da i sam osjećam da mi nedostaje puno ulaznih informacija koje treba da opredijele definitivni stav u vezi s aonim što skupština treba da odluči a to je da donese ili ne donese zakon i prihvati taj ugovorni aranžman koji je na nivou oko 944 miliona američkih dolara.“

Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore upoznat je sa gotovo svim detaljima o gradnji auto puta pa smo ga pitali da li i na koji način skupštinska rasprava može da utiče na realizaciju posla sa kineskim kompanijama?

„Što se zakona tiče mi možemo nekim amandmanima pokušati nešto da mijenjamo u zavisnosti od predlagača, odnosno Vlade. No, budući da su ugovori o gradnji i zajmu već potpisani mi smo odradili sve kontra, odnosno po meni je red koraka bio pogrešan. Trebalo je prvo zakonom da okvirno definišemo što i kako izvođač može da radi pa da se onda to provede kroz ugovor. Ovako smo okrenuli red stvari, Vlada se usaglasila sa investitorom i onda je sve to nacrtala prema svojim potrebama i dala parlamentu na usvajanje.“

Predstojeće zaduženje Crne Gore od cijelih 680 miliona eura kod kineske EXIM banke, plus 120 miliona eura koje će država morati da obezbijedi i to za izgradnju jedne dionice autoputa, izazvalo je bujicu pitanja i dilema u javnosti.

Jedno od pitanja se odnosi na nadležnost u rješavanju mogućih sudskih sporova.

Država je saopštila da će se eventualan spor u vezi sa Ugovorom o izgradni auto puta rješavati pred Arbitražnim sudom u Cirihu.

Što se tiče evetualnih sporova po osnovu Ugovora o zajmu kod kineske EXIM banke biće rješavani prema kineskom zakonodavstvu i pred kineskom arbitražnom komisijom.

Medjutim, posebno su problematični ekonomski efekti ovog projekta.

Prvo, kineska kompanija će dovesti svoje radnike, uz obavezu da 30 posto radne snage bude angažovano u Crnoj Gori u šta dio ekonomista već sumnja da će biti moguće zbog manjka kvalifikovane radne snage.

Pored toga, u Predlogu zakona o autoputu Bar – Boljare koji Skupština tek treba da odobri stoji da je kineska kompanija CRBC oslobodjena poreza na dodatu vrijednost na sav promet proizvoda i usluga u vezi sa gradnjom autoputa. Zatim, strana fizička lica zaposlena u CRBC-u neće plaćati porez na zaradu, ni obavezno socijalno osiguranje.

Kompanija CRBC je u potpunosti oslobodjena poreza na dobit ostvarenu iz prihoda od gradnje autoputa, kao i carine na sav materijal i opremu koju uveze.

Prema ovom zakonu, CRBC neće morati da plati ni cent čak ni za korišćenje kamena do kog dodje tokom izvodjenja radova.

XS
SM
MD
LG