Dostupni linkovi

Indonezija: Pojačane mjere zaštite državnih zvaničnika


Predsjednik Indonezije Džoko Vidodo izjavio je danas da je naredio jačanje mjera zaštite državnih zvaničnika, dan nakon što je osumnjičeni islamski militant izbo ministra bezbjednosti dok je pozdravljao građane u jednom manjem gradu, javlja Rojters.

Indonezija, najveća zemlja sa većinskim muslimanskim stanovništvom, suočena je sa rastom militantnosti i stotine osumnjičenih su privedeni prema novim zakonima protiv terorizma od početka godine.

Ministar Viranto /72/, koji koristi samo jedno ime, operisan je u Džakarti nakon što je zadobio dvije povrede stomaka. On je napadnut nakon što je otvorio univerzitetsku zgradu u Pandeglangu.

On je prvi zvaničnik višeg ranga koji je napadnut u prethodnih nekoliko godina, a predsjednik je rekao da treba da bude i posljednji.

"Čak i ako imamo aktivne mjere zaštite, potrebno ih je pojačati da se ne bi ponovilo ovo što se dogodilo Virantu", rekao je Vidodo novinarima u bolnici nakon što je posjetio ministra.

Vidodo je dodao da je Virantu bolje i da je zatražio da učestvuje u sjednicama Vlade.

Policija je uhapsila muškarca i ženu za koje se vjeruje da su par i zaplijenila oštre predmete koje su nosili, uključujući noževe i makaze.

Šef glavne obavještajne službe Budi Gunavan rekao je da su počinioci povezani sa militantom grupom "Džemah anšarut daulah", koja se dovodi u vezu sa "Islamskom državom".

XS
SM
MD
LG