Dostupni linkovi

Picula imenovan za izvjestitelja za Crnu Goru


Tonino Picula
Tonino Picula

Hrvatski socijaldemokratski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula imenovan je izvjestiteljem Europskog parlamenta za Crnu Goru, priopćeno je iz njegovog ureda.

Prigodom imenovanja Picula je zahvalio na ukazanom povjerenju. „Od svih zemalja kandidatkinja, Crna Gora je najdalje odmakla u pregovorima s Europskom unijom i kao izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru, zalagat ću se za jačanje njezinih veza s Unijom kako bi što prije postala punopravnom članicom. Za Hrvatsku je od strateškog interesa da na svim svojim granicama ima druge članice Unije. Naše iskustvo i know-how, koje smo stekli kao posljednja zemlja koja je postala članicom EU, trebamo prenositi na zemlje u regiji i vjerujem da ćemo u Podgorici imati dobre partnere na njihovom putu prema Uniji“, kazao je tom prigodom Picula.

Naglasio je kako potvrđivanje Josepa Borrella od strane Europskog parlamenta kao kandidata za povjerenika Europske komisije za vanjske poslove, a koji je u prioritete svojeg mandata stavio upravo zemlje zapadnog Balkana, dodatno učvršćuje njihovu europsku perspektivu.

U priopćenju se podsjeća da Europska unija u pregovorima s Crnom Gorom naglasak stavlja na vladavinu prava, neovisno pravosuđe, slobodu medija, te efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije. Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) i 24 (Pravda, sloboda i sigurnost) prioritet su za tu zemlju. Trenutno je ispunjena većina od ukupno 83 privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na unaprjeđenje zakonodavnog i institucionalnog okvira.

Crna Gora je otvorila ukupno 32 od 35 poglavlja u pregovorima, a tri su privremeno i zatvorena. Izvješće EK za 2018. godinu otkriva manjkavost u području povjerenja u izborni sustav, ali s druge strane, Crna Gora ostvaruje umjeren napredak u pravosuđu, a isti napredak ostvaruje i u javnoj upravi, u pogledu racionalizacije i depolitizacije, gdje je potreban dodatni trud, navodi se u priopćenju iz ureda novoimenovanog izvjestitelja Europskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Picule.

XS
SM
MD
LG