Dostupni linkovi

HND osudio politički pritisak na HRT, isprika zbog zastave Srbije


Zastava Srbije

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva (HND) na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT) je u priopćenju osudio zastupnicu albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Erminu Lekaj Prljaskaj zbog političkog pritiska na HRT, a glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i dvoje urednika zbog toga što su na taj pritisak pristali.

Hrvatska televizija (HTV) je na dan parlamentarnih izbora na Kosovu 6. listopada u podnevnom Dnevniku 6. listopada 2019. izvještaj o izborima na Kosovu najavila slikom zastave Republike Srbije na videozidu iza voditeljice.

Istog je dana objavljena u Vijestima na HRT-u isprika, ali – kako se navodi u priopćenju: "Nadležni su, umjesto da preuzmu svoj dio odgovornosti, sav teret propusta nedopustivo prebacili isključivo na odjel Grafike Informativnog medijskog servisa HTV-a. Nažalost, skandalu ovdje nije bio kraj".

Naime, zastupnica Lekaj Prljaskaj je na društvenim mrežama izvijestila kako se dan kasnije u društvu veleposlanika Republike Kosovo Gezima Kasapollija sastala sa glavnim ravnateljem Bačićem i glavnim urednikom i urednicom informativnog programa na HTV-u.

"Zastupnica Lekaj Prljaskaj - očito nesvjesna uloge i statusa HRT-a, koji bi prema Zakonu o HRT-u trebao biti neovisan javni servis (…) s njima dogovara ne samo gostovanja u emisijama, kako će i što HRT snimati o Kosovu i koji mu moraju biti izvori, nego i stegovne mjere za zaposlenike HRT-a. Prema sadržaju razgovora koji gospođa Lekaj Prljaskaj opisuje na društvenoj mreži, vidljivo je da je s obje strane prekršen Zakon o HRT-u, koji uz ostalo u članku 1. određuje da je 'u obavljanju svoje djelatnosti Hrvatska radiotelevizija neovisna je o bilo kakvom političkom utjecaju...'", podsjeća Ogranak HND-a u svom priopćenju.

Zato oni "pozivaju i predstavnike HRT-a koji su sudjelovali u razgovoru da se očituju o tome čije su interese zastupali te jesu li i zašto pristali na ovakav ton i sadržaj razgovora. Ako vodstvo HRT-a nije u stanju samo odrediti što se i kako dogodilo vezano uz navedeni propust te o tome izvijestiti javnost – pitanje je tko sve i na koji način zapravo upravlja HRT-om", stoji u priopćenju što ga potpisuje predsjednica Ogranka HND na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić.

Zastupnica Lekaj Prjaskaj je na društvenim mrežama objavila kako su na sastanku sa vodstvom HRT-a dogovorili da se veleposlanika Kasapollija i nju pozove kao goste u program HTV-a, i da će ekipa HRT-a "posjetiti Kosovo i snimiti jednu dokumentarnu- edukativnu emisiju o razvijenom Kosovu danas".

Ona navodi i kako je zatražila da "direktan izvor informacija vezano za situaciju na Kosovu bude isključivo RTK - televizija iz Kosova. Naime, HRT i RTK imaju sporazum o suradnji, ali se ta suradnja ne primjenjuje u praksi dovoljno te zato i dolazi do ovakvih propusta", stoji u njenoj objavi na društvenim mrežama.

Objavom na Twitteru javio se i član Vijeća HRT-a Nikola Baketa koji također problematizira sadržaj razgovora zastupnice Lekaj Prljakaj i čelnih ljudi HRT-a.

HRT je odgovorio na – kako kažu - „pogrešne interpretacije“ susreta i kažu da je susret vodstva HRT-a bio sa kosovskim veleposlanikom Kasapollijem, a da je zastupnica Lekaj Prljaskaj „nazočila sastanku“.

Kako tvrde u priopćenju, „tom prigodom HRT je primio na znanje prigovor veleposlanika Republike Kosovo te se ispričao zbog propusta u podnevnom Dnevniku i izvijestio veleposlanika da je protiv odgovornih djelatnika HRT-a, sukladno internim procedurama, i prije iznesenog prigovora već tijekom tog jutra pokrenut stegovni postupak te da su poduzete mjere da sličnih propusta ubuduće ne bude. Razgovaralo se i o mogućnostima daljnje primjene sporazuma koji HRT ima s RTK-om.“

Također, HRT u priopćenju tvrdi kako je „HRT primio na znanje sve što su predstavnici kosovske strane izrekli i procijenit će što je od iznesenih prijedloga i inicijativa u skladu s uređivačkom politikom HRT-a. HRT odlučno odbacuje sve druge interpretacije ovog sastanka jer kao javni servis svoju uređivačku politiku vodi u skladu sa Zakonom o HRT-u i Ugovorom s Vladom Republike Hrvatske,“ stoji u njihovom priopćenju.

XS
SM
MD
LG