Dostupni linkovi

Istraga o opozivu: Sondland se nije odazvao na saslušanje


Gordon Sondland
Gordon Sondland

Administracija američkog predsednika Donalda Trumpa blokirala je američkog ambasadora u Evropskoj uniji da svjedoči u kongresnoj istrazi o interakcijama između Trumpa i ukrajinskih zvaničnika.

Gordon Sondland trebao se u utorak sastati iza zatvorenih vrata s osobljem tri odbora američkog Predstavničkog doma.

Ali izaslanik se, prema zahtevu Ministarstva spoljnih poslova, nije odazvao saslušanju.

Donald Trump rekao je da će Sondland svedočiti samo na "kengurovom sudu".

Davanje izjave iza zatvorenih vrata deo je tekuće istrage o opozivu predsednika SAD pred Predstavničkim domom, koju je Trump u ponedeljak ponovo odbacio kao "prevaru" koju su izvršile demokrate koje ne žele da on osvoji drugi mandat na toj funkciji sledeće godine.

Sondland je postao istaknuta osoba u istrazi zbog svojih zalaganja na navođenju Ukrajine da se obaveže da će sprovesti istragu o Trumpovom potencijalnom predsedničkom rivalu, bivšem potpredsedniku Joeu Bidenu i njegovom sinu Hunteru.

U prijavi uzbunjivača koja je pokrenula istragu o opozivu govori se o tome da se dan nakon što je Trump telefonom razgovarao s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, Sondlandom i američkim izaslanikom za Ukrajinu Kurtom Volkerom, sastao s ukrajinskim liderom i drugim političkim ličnostima.

Uzbunjivač je rekao da su, prema snimcima sa tih sastanaka koje su preneli američki zvaničnici, "ambasadori Volker i Sondland navodno uputili savete ukrajinskom rukovodstvu o tome kako da se 'rukovode' zahtevima koje je predsednik uputio gospodinu Zelenskom."

Razgovarajući sa novinarima u ponedeljak u Beloj kući, Trump se vratio svojoj ponovljenoj odbrani u vezi sa razgovorima sa Zelenskim nazivavši to "savršenim pozivom".

Na pitanje da li je zabrinut zbog onoga što bi moglo da se pojavi sada kada se oglasio i drugi uzbunjivač, Trump je odgovorio: "Uopšte ne".

Poziv je opisao kao "čestit", rekavši da "nije bilo pritiska".

Komiteti Predstavničkog doma za obaveštajne agencije, inostrane poslove i za nadzor vodili su istragu kroz saslušanja i naloge tražeći dokumenta od članova Trumpove administracije i predsednikovog ličnog advokata Rudyja Rudija Giulianija.

Oni su u ponedeljak izdali nove naloge, zahtevajući od sekretara za odbranu Marka Espera i vršioca dužnosti direktora Kancelarije za budžet i upravljanje Russella Voughta da predaju dokumenta koja se odnose na Trumpovu odluku da obustavi vojnu pomoć Ukrajini.

Deo istrage uključuje ispitivanje da li je Trumpova odluka da obustavi vojnu pomoć Ukrajini povezana sa njegovim zahtevanjem ukrajinske istrage o Bidenovima.

Nisu pronađeni dokazi o korupciji Bidenovih u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG