Dostupni linkovi

Kurti: U vladajuću koaliciju uključiti Srbe, ali ne i Srpsku listu


Prve nedelje u premijerskoj kancelariji započeću razgovore sa kosovskim Srbima: Aljbin Kurti

Lider Samoopredeljenja, prve stranke po broju glasova na održanim parlamentarnim izborima na Kosovu, Aljbin Kurti rekao je u ponedeljak da će u koaliciju uključiti one srpske političke stranke koje nisu Srpska lista, obrazloživši tim da Srpska lista nije politička partija, već država.

"Inače naš Ustav kaže da mora da bude bar jedan ministar iz srpske zajednice u našoj vladi, ali ne kaže da mora da bude iz Srpske liste. Znači mi ćemo da fokusiramo naše prioritete prema manjinama kao takve, kao zajednice, a ne kao stranke", kazao je Kurti za televiziju N1.

Kurti je dodao da će prve nedelje u premijerskoj kancelariji započeti razgovore sa Srbima sa Kosova.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, on je kazao da odmah nakon formiranja Vlade treba započeti razgovore sa Briselom, odnosno sa novim visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost.

"Znači treba nam dijalog o dijalogu. Treba da dijalog pripremimo dobro, jer ne možemo da imamo opet neuspeh u ovom dijalogu, jer koštaće puno. Takođe razmatraćemo ta 33 dogovora koja smo imali od 2011 do 2017. godine, šta je ispunjeno i šta nije i kakvi su uticaji na život ljudi na Kosovu i jednom ćemo i početi dijalog sa Srbijom koji mora da ima dobre solidne principe", rekao je Kurti.

Dodao je da taksa od 100 odsto nije politika njegove partije, već da se on zalaže za pun reciprocitet u svim oblastima i da je reciprocitet pravedan princip dobrih susedskih odnosa.

On je procenio da će procedura izbora nove vlade oduzeti dosta vremena, jer proglašavanje rezultata zvaničnim nije moguće dok se ne prebroje svi glasovi koji su poslati poštom ili se radi o uslovnim glasovima.

Na održanim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu pobedile su opozicione partije Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, dok Demokratska partija Kosova prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine ide u opoziciju.

U srpskoj zajednici, svih deset zagarantovanih mandata osvojila je Srpska lista.

XS
SM
MD
LG