Dostupni linkovi

Usred borbi s medijima, Trump inicira da Bijela kuća pokrene informativnu mrežu


Donald Trump u Ovalnom uredu, Bijela kuća
Donald Trump u Ovalnom uredu, Bijela kuća

Američki predsjednik Donald Trump predložio je da Bijela kuća treba pokrenuti vlastitu informativnu mrežu kako bi se suprotstavila onome što, kako je kazao, predstavlja "mržnju" glavnih tokova medija prema Sjedinjenim Državama.

"CNN je glas koji zaista izgleda kao da je glas prema vani i to je strašna stvar za našu zemlju. I trebali bismo pokrenuti vlastitu mrežu i objaviti neke stvarne vijesti vani", rekao je Trump u govoru na Floridi 3. listopada.

"Gledamo u to ... I u tome bismo trebali poduzeti nešto. Postavite neke stvarno talentirane ljude i pronađite pravi glas vani, a ne glas koji je lažan ", dodao je.

Trump je kritizirao CNN i druge glavne medije poput New York Timesa usred skandala zbog telefonskog poziva koji je imao 25. kolovoza sa svojim ukrajinskim kolegom Volodomirom Zelenskim

Tijekom poziva čini se da je Trump pritisnuo Zelenskog zbog istrage o njegovom političkom suparniku i bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu i njegovom sinu.

Poziv je postao žarište istrage američkih zastupnika o opozivu aktualnog predsjednika.

Nije jasno je li Trump ozbiljan u komentarima o pokretanju informativne mreže, ali je spomenuo Radio Slobodna Europa (RFE/RL) i Glas Amerike (VOA), dva emitera koje financira američka vlada.

"Imali smo Radio Slobodna - mislim da je Radio Slobodna Europa i Glas Amerike ... I to smo učinili kako bismo izgradili našu zemlju i to ne funkcionira dobro ", rekao je Trump.

Predsjednik Radija Slobodna Europa Jamie Fly napomenuo je da je, suprotno Trumpovoj procjeni, emiter osnovan 1950. i da dalje svakodnevno isporučuje "objektivno novinarstvo" onima "kojima inače nedostaju pouzdani izvori vijesti i informacija."

"Vjerujemo da su naši napori u borbi protiv dezinformacija - putem digitalnih platformi, radija i televizije - i razvijanje dobro informiranog građanstva važniji nego ikad u doba kad je istina sve više meta napada", rekao je Fly.

Šef ureda Glasa Amerike u Bijeloj kući Steve Herman brzo je istaknuo na Twitteru da i operacija VOA-e još uvijek djeluje, istakavši u tweetu da Trump "treba biti dobro svjestan" činjenice s obzirom na to da je VOA-i dao dva TV intervjua od kada je postao predsjednik u siječnju 2017. godine.

Glas Amerike (VOA) je najveća američka međunarodna televizijska kuća, koja vijesti i informacije nudi na više od 40 jezika sa procijenjenom publikom većom od 275 milijuna ljudi.

Novinari RSE izvještavaju na 26 jezika u 22 zemlje u kojima je sloboda tiska zabranjena ili nije u potpunosti uspostavljena.

XS
SM
MD
LG