Dostupni linkovi

Njemačka predlaže početak pregovora sa Skopljem do kraja godine


Zastava Evropske unije i Sjeverne Makedonije, Skoplje, fotoarhiv
Zastava Evropske unije i Sjeverne Makedonije, Skoplje, fotoarhiv

Njemačka je predložila početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji (EU) sa Sjevernom Makedonijom prije kraja godine i u principu je saglasna da se pokrene proces sa Albanijom, ali bez određivanja tačnog datima dok Tirana ne ispuni određene uslove.

U nacrtu odluke ministara EU za samit 15. oktobra, u koju je uvid imala agencija Reuters, navodi se da "u svjetlu ostvarenih reformi u reformama evropski blok donosi odluku da će otvoriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom".

U tekstu se ističe da bi prva takozvana međuvladina konferencija ili preliminarni sastanak između zemlje kandidata i zvaničnika EU trebao biti održan do kraja ove godine.

U dokumentu ima određenih dijelova pripremljenih za Albaniju jer su EU u zabrinuti zbog korupcije u toj zemlji.

Njemačka se prethodno protivila članstvu balkanskih država ali su poslanici Bundestaga prošlog mjeseca glasali za otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Nakon glasanja u Bundestagu, Njemačka je izradila novi, povjerljivi prijedlog EU, u koji je, takođe Reuters imao uvid.

Tekst u dokumentu o Sjevernoj Makedoniji staje nepromijenjen, ali nema datuma za prvi međuvladin susret sa Albanijom već se iznosi lista dodatnih reformi koje Tirana treba sprovesti prije održavanja slične konferencije.

Za bilo kakvu odluku o početku pristupnih pregovora neophodna je jednoglasnost svih članica.

Analitičari navode da plan, koji će biti iznesen pred članice EU radi diskusije na samitu sredinom oktobra, predstavlja mogući kompromis za one u bloku čija je namjera da balkanske države približe članstvu ali i dalje nailaze na otpor Francuske, Holandije i Danske.

EU je prošle godine trebala da se saglasi sa razgovorima sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom a potom u junu ali je ta odluka odgađana uslijed internih sporova i Brexita.

Više od deset članica EU vrši pritisak da se pokrenu pristupni pregovori sa ovim balkanskim državama i upozoravaju na sve jače prisustvo Rusije, Kine i Turske u regionu.

XS
SM
MD
LG