Dostupni linkovi

Pompeo: Skoplju zeleno svjetlo Senata za NATO, Podgorici podrška za EU


Američki državni sekretar Majk Pompeo u Ohridu je danas izjavio kako je siguran da će tokom jeseni američki Senat odobriti Protokol za članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u, dok je prethodno tokom posjete Podgorici poručio da Crna Gora kao članica NATO-a dijeli američke prioritete u čitavom spektru spoljnopolitičkih pitanja.

"Ubijeđen sam da će Sjeverna Makedonija biti jaka zemlja saveznik u NATO-u i siguran sam da će američki Senat ove jeseni odobriti Protokol za članstvo, sa čim ćemo vam i formalno poželjeti dobrodošlicu u Alijansu", rekao je Pompeo, nakon današnjeg susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, te prethodno sa predsjednikom Stevom Pendarovskim.

On je, uz ostalo, poručio da je borba protiv korupcije važan cilj na putu Sjeverne Makedonije ka Sjevernoatlantskoj alijansi, te zahvalio što je Sjeverna Makedonija bila NATO partner u misijama u Iraku i Afganistanu.

“Kao vodeća demokratija u svijetu, SAD podržavaju države koje se bore za vladavinu prava, a borba protiv korupcije je od ključne važnosti, kako za članstvo u NATO-u i EU, tako i za vaše građane. SAD će i dalje biti partner Sjeverne Makedonije”, izjavio je Pompeo.

On je izrazio zadovoljstvo što se njegova posjeta poklapa sa 25. godišnjicom uspostavljanja diplomatskih odnosa između SAD-a i Sjeverne Makedonije, te pohvalio dogovore koje su postigli o rješenju spornih pitanja sa Grčkom i Bugarskom, te Dogovor iz Prespe nazvao istorijskim.

"Članstvo u NATO-u je naša suverena odluka za koju postoji snažna iznadpartijska podrška i međuetnički konsenzus. To je za nas postizanje jednog istorijskog cilja. Veliki benefit ne samo za našu zemlju, nego i za jačanje bezbjednosti, slobode i demokratskog prosperiteta cijelog regiona", rekao je, uz ostalo, makedonski premijer Zoran Zaev nakon susreta sa američkim državnim sekretarom.

Pompeo u Severnoj Makedoniji i o kineskom uticaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski ocijenio je da posjeta američkog državnog sekretara dolazi u posebno važnom periodu za Sjevernu Makedoniju, saopšteno je iz kabineta Pendarovskog.

"SAD su naš strateški partner još od naše nezavisnosti, a američka podrška bila je ključna u odbrambenim reformama i transformaciji naše Armije, u cilju ispunjavanja kriterija za članstvo u NATO", rekao je Pendarovski tokom susreta sa Pompeom.

Pompeo je posjetio i Crkvu Sveta Bogorodica Perivlepta, koja je renovirana i konzervisana sredstvima obezbijeđenim preko USAID-a, a za vrijeme njegovog boravka bezbjednost u Ohridu je podignuta na najviši nivo.

Američki zvaničnik je stigao u Ohrid nakon što je tokom prijepodneva u Podgorici razgovarao sa zvaničnicima Crne Gore.

Pompeo u Crnoj Gori: Zaštitili smo svijet od ruskog softvera

Pompeo u Crnoj Gori: Prijatelji i saveznici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

U Podgorici je Pompeo, tokom zvanične posjete Crnoj Gori, izjavio kako su SAD "zahvaljujući direktnoj saradnji sa Crnom Gorom u oblasti sajber bezbjednosti uspjele da razviju zaštitu od najnovijeg ruskog zlonamjernog softvera".

Pompeo je u izjavi nakon razgovora sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i premijerom Duškom Markovićem rekao da su SAD svjedoci liderstva Crne Gore u konfrontaciji sa opasnostima 21. vijeka, naglasivši borbu protiv sajber napada.

"Crna Gora, kao članica NATO-a, dijeli američke prioritete u čitavom spektru spoljnopolitičkih pitanja. Zahvaljujemo se na podršci rezolucijama SAD u Ujedinjenim nacijama, te na podudarnosti sa našim diplomatskim naporima što se tiče Sirije, Iraka, Libije i Republike Irana. Zadovoljstvo mi je izvjestiti da su Sjedinjene države ove sedmice dale ponudu (Crnoj Gori) za prodaju, 36 miliona dolara vrijedne vojne opreme", rekao je između ostalog državni sekretar Majk Pompeo govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima SAD.

Pompeo je dodao da je Crna Gora kao članica NATO-a na putu da ispuni kvotu od 2 odsto potrošnje (za sektor odbrane).

"Vaše oružane snage su doprinijele misijama, uključujući misiju NATO u Avganistanu", naveo je.

Pompeo: 'Takvi, prezira vrijedni, napadi na novinare su napadi na demokratiju i zajedničke principe NATO saveza. Počinitelji će biti pronađeni i moraće da odgovaraju'
Pompeo: 'Takvi, prezira vrijedni, napadi na novinare su napadi na demokratiju i zajedničke principe NATO saveza. Počinitelji će biti pronađeni i moraće da odgovaraju'

Kada je riječ o unutrašnjim političkim prilikama u Crnoj Gori, Pompeo je rekao da vidi Crnu Goru "kao lidera u regionalnom naporu na iskorjenjivanju korupcije, jačanju pravne države i garantovanje slobode medija".

"Ranije ove godine sam upoznao Oliveru Lakić, jednu od dobitnica nagrade 'Hrabra žena'. Ona je crnogorska novinarka upucana u nogu zbog izvještavanja o švercu cigareta. Takvi, prezira vrijedni, napadi na novinare su napadi na demokratiju i zajedničke principe NATO saveza. Počinitelji će biti pronađeni i moraće da odgovaraju", rekao je Majk Pompeo, naglašavajući da će Sjedinjene Države nastaviti da stoje uz narod Crne Gore kao saveznika i partnera.

Marković: Prisustvo SAD i EU na Zapadnom Balkanu od strateškog značaja

Crnogorski premijer Duško Marković i Majk Pompeo su zajednički konstatovali da je ovo istorijska posjeta američkog državnog sekretara Crnoj Gori. Marković je naveo da je ova posjeta znak posvećenosti Sjedinjenih Država zemljama regiona, njegovom prosperitetu, stabilnosti i bezbjednosti.

"Od strateškog je značaja da Sjedinjene države i Evropska unija budu prisutni na Zapadnom Balkanu. I zajedno rade kako se ne bi ostavio prostor za one koji ne dijele naše zajedničke principe i vrijednosti", rekao je Marković

"Crna Gora i SAD", naveo je crnogorski premijer, "nemaju samo prijateljske i bliske odnose, već nas vezuje i savezništvo u NATO, najvažnijem političko-vojnom savezu na svijetu".

"Posebno je važno što SAD podržavaju evropsku i evroatlantsku integraciju i region u cjelini u skladu sa individualnim zaslugama To je jedini garant njegove dugoročne stabilnosti i bezbjednosti. Veoma je značajno da Crna Gora i Srbija ubrzo nastave razgovore (o članstvu u EU) a da Sjeverna Makedonija i Albanija započnu već ove godine", rekao je premijer Marković.

On je izrazio očekivanje da će posjeta Pompea donijeti novi entuzijazam i energiju za nastavak demokratskog i ekonomskog razvoja regiona i za rješavanje preostalih otvorenih pitanja.

Američki državni sekretar susreo se u Podgorici i sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem
Američki državni sekretar susreo se u Podgorici i sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem

Pomepovu izjavu o podršci crnogorskom putu ka EU, sa susreta sa Markovićem, prenijeli su prethodno na Tviteru Vlada Crne Gore i Ambasada SAD u Podgorici.

Nakon što je američki diplomata danas sletio na podgorički aerodrom, gdje ga je dočekao ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, na Tviter nalogu Vlade Crne Gore objavljena je poruka:

"Dobrodošlica za saveznika i prijatelja!"

Prvu zvaničnu posjetu američkog državnog sekretara Crnoj Gori pratile su velike mjere obezbjeđenja, uz blokirane sve bočne ulice od aerodroma u Podgorici do Vile Gorica, mjestu razgovora američkog diplomate i crnogorskih zvaničnika.

Podrška Vašingtona Balkanu

Nakon boravka u Podgorici i Ohridu, Majk Pompeo danas putuje u Atinu, gdje će biti potpisan dogovor o odbrambenoj saradnji SAD i Grčke. Pompeo se tamo tokom vikenda sreće sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom, te ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendijasom i ministrom odbrane Nikosom Panajotopulosom.

Američki državni sekretar je u posjeti Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, kako bi naglasio podršku Vašingtona njihovim evroatlantskim integracijama, ali i rješavanju preostalih problema na Zapadnom Balkanu, uključujući i normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, piše Dragan Štavljanin u analizi posjete američkog diplomate.

Ovo je prva Pompeova posjeta Zapadnom Balkanu i njome se i simbolički potvrđuje sve veća zainteresovanost SAD za stanje u ovom regionu, što pokazuje i nedavno imenovanje specijalnog američkog izaslanika Metjua Palmera, prvi put nakon što je Ričard Holbruk obavljao tu ulogu u vrijeme krize oko Kosova krajem 1990-ih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG