Dostupni linkovi

Pripadnici MUP-a RS-a zamijenili SIPA-u na granici sa Srbijom


Pripadnici MUP-a RS-a, Banja Luka
Pripadnici MUP-a RS-a, Banja Luka

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) patroliraju sa državnom Graničnom policijom BiH na granici prema Srbiji umjesto pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Svevlad Hoffmann, savjetnik direktora Granične policije Bosne i Hercegovine.

"Prema pismenom zahtjevu direktora SIPA-e, koji je upućen Graničnoj policiji, zatraženo je da se od dosadašnjeg angažmana pripadnici ove agencije oslobode za prošli i za ovaj tekući mjesec. U tom zahtjevu je navedeno da su razlozi operativni, a navodi se i da je riječ o mogućim problemima sa finansiranjem tog njihovog dodatnog angažmana. Dakle, zatraženo je da se za septembar i oktobar pripadnici SIPA-e povuku, jer su potrebni radi obavljanja operativnih zadataka u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu", kaže Hoffmann za RSE.

Prema njegovim riječima, da se ne bi otvorio prazan prostor, a na temelju ranije potpisanog sporazuma o saradnji, na njihovo mjesto angažovano je oko 20 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

"Riječ je o redovitoj asistenciji policijskih agencija prema Graničnoj policiji BiH. Kao što će pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo sutra (4. oktobar) u Zračnoj luci Sarajevo pružati asistenciju pripadnicima Granične policije BiH prilikom dolaska Amela Tuke (bh. atletičar koji je 1. oktobra na Svjetskom prvenstvu u Dohi osvojio srebro, prim. red.) jer se očekuje dolazak većeg broja građana Sarajeva", dodaje Hoffmann.

On kaže da je riječ o jednom od svijetlih primjera saradnje policijskih agencija u Bosni i Hercegovini.

"Asistiraju na granici sa Srbijom iz prostog razloga jer se granica sa tom državom nalazi na teritoriji RS-a. Da je riječ o granici koja je na teritoriji Federacije BiH, bila bi angažovana Federalna uprava policije. Tako je riješeno postojećim zakonima", objašnjava Hoffmann.

Magazin Žurnal objavio je kako pripadnici Žandarmerije MUP-a RS-a patroliraju na granici između BiH i Srbije. Razlog zbog kojeg je, kako pišu, Žandarmerija izašla na granicu BiH je to što je Državna agencija za istrage i zaštitu povukla svoje pripadnike koji su godinama zajedno sa bh. graničarima djelovali u pograničnom dijelu u okolini Zvornika i Bijeljine gdje su pokušali spriječiti ulazak migranata u BiH.

Vlada Republike Srpske je 2018. godine donijela odluku da zabrani djelovanje "drugim policijskim agencijama iz BiH" na teritoriji ovog entiteta.

Entitetska Vlada je naložila MUP-u RS-a da "u skladu sa Ustavom i zakonima svim raspoloživim sredstvima, spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji RS-a", bez saglasnosti Vlade RS-a.

Odluka je uslijedila nakon što je državni Operativni štab za pitanje migracija, koji predvodi ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, prihvatio ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH, tako što će ih rasporediti na najugroženije dijelove granice.

XS
SM
MD
LG