Dostupni linkovi

Vlada FBiH i Vlada KS dodijelit će novčane nagrade Amelu Tuki


Amel Tuka je na Svjetskom atletskom prvenstvu osvojio srebrnu medalju
Amel Tuka je na Svjetskom atletskom prvenstvu osvojio srebrnu medalju

Vlada Kantona Sarajevo (KS), na prijedlog kantonalnog Ministarstva kulture i sporta, donijela je u četvrtak odluku da se Amelu Tuki, reprezentativcu Bosne i Hercegovine u atletici dodijeli 20.000 KM (10 hiljada eura) za osvajanje srebrene medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi, ali i za ostale uspjehe koje je ostvario na brojnim međunarodnim i domaćim takmičenjima.

Prethodno je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine novčanim iznosom od 15.000 KM (oko 7.500 eura) nagradila Amela Tuku.

Iznos od 15.000 KM predložila je ministrica obrazovanja Federacije BiH Elvira Deliberović, a njen prijedlog je prihvaćen na sjednici Vlade FBIH u četvrtak.

Olimpijski komitet u srijedu je takođe donio odluku da Tuku nagradi sa 15.000 KM za drugo mjesto osvojeno na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

On je finalnom utrkom u utorak bio drugi u utrci na 800 metara i tako osvojio novu medalju za Bosnu i Hercegovinu nakon uspjeha iz 2015. godine.

Kako je najavljeno, Tuka će se iz Dohe u Sarajevo vratiti u petak, a centralni doček je planiran u poslijepodnevnim satima u Zenici.

Prvak svijeta u utrci u Dohi je Amerikanac Donnovan Brazer s vremenom 1:42:34, dok je Tuka istrčao najbolje vrijeme ove sezone 1:43:37.

XS
SM
MD
LG