Dostupni linkovi

Vlada FBiH i Vlada KS dodijelit će novčane nagrade Amelu Tuki


Amel Tuka je na Svjetskom atletskom prvenstvu osvojio srebrnu medalju

Vlada Kantona Sarajevo (KS), na prijedlog kantonalnog Ministarstva kulture i sporta, donijela je u četvrtak odluku da se Amelu Tuki, reprezentativcu Bosne i Hercegovine u atletici dodijeli 20.000 KM (10 hiljada eura) za osvajanje srebrene medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi, ali i za ostale uspjehe koje je ostvario na brojnim međunarodnim i domaćim takmičenjima.

Prethodno je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine novčanim iznosom od 15.000 KM (oko 7.500 eura) nagradila Amela Tuku.

Iznos od 15.000 KM predložila je ministrica obrazovanja Federacije BiH Elvira Deliberović, a njen prijedlog je prihvaćen na sjednici Vlade FBIH u četvrtak.

Olimpijski komitet u srijedu je takođe donio odluku da Tuku nagradi sa 15.000 KM za drugo mjesto osvojeno na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

On je finalnom utrkom u utorak bio drugi u utrci na 800 metara i tako osvojio novu medalju za Bosnu i Hercegovinu nakon uspjeha iz 2015. godine.

Kako je najavljeno, Tuka će se iz Dohe u Sarajevo vratiti u petak, a centralni doček je planiran u poslijepodnevnim satima u Zenici.

Prvak svijeta u utrci u Dohi je Amerikanac Donnovan Brazer s vremenom 1:42:34, dok je Tuka istrčao najbolje vrijeme ove sezone 1:43:37.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG