Dostupni linkovi

Migranti ponovo 'iscrtavaju' unutrašnje granice BiH


Policija RS, ilustrativna fotografija

I dok situacija sa migrantima i izbjeglicama postaje ozbiljan problem za Bosnu i Hercegovinu, istovremeno na vidjelo izlaze nikada do kraja riješeni problemi, na prvom mjestu poroznosti granice i neuređenosti policijske koordinacije. Ključno pitanje je kako spriječiti ilegalni ulazak migranata i izbjeglica preko granice, u situaciji kada granična policija to ne može sama. Iz Federacije BiH je stigla ponuda da se policajci iz toge entiteta priključe kao pomoć graničnoj policiji u sprečavanju ulaska migranata kroz teritoriju RS. Odmah je stigao i odgovor iz Vlade RS koja je entitetskom MUP-u naložila da čak i silom spriječi ulazak policije drugog entiteta bez njihove saglasnosti.

U Republici Srpskoj su u svom stavu otišli toliko daleko, da je entitetska vlada na posebnom zasijedanju u nedjelju 19. avgusta usvojila zaključke kojima jasno nalaže sprečavanje dolaska policajaca iz Federacije Bosne i Hercegovine na teritoriju tog entieta.

"Vlada nalaže MUP-u da, u skladu sa Ustavom i zakonima svim raspoloživim sredstvima, spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji RS bez saglasnosti Vlade RS", kaže se u jednom od zaključaka.

Smještaj za najugroženije migrante u 'Sedri'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Odluci Vlade je naravno prethodio komentar entitetskog predsjednika Milorada Dodika: „Svaki pokušaj bez saglasnosti Vlade RS i MUP-a RS, da ijedan pripadnik policije FBIH pokuša da uđe u RS, biće spriječen naravno silom, i želim da kažem da niko to ne treba ni da pokuša. To što postoji granična policija na prostoru i teritoriji RS, to još ne znači da oni mogu da raspolažu teritorijom, tako da u tom pogledu veoma jasno želim da kažem, da ako FBiH pošalje svoje policajce na teritoriju RS, bez saglasnosti, mi ćemo to smatrati aktom napada i agresije na RS. Imamo zajednički problem oko migranata, ali to moramo zajednički da rješavamo, a ne na ovaj način da se to zloupotrebljava.“

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je kako je u Republici Srpskoj izmišljen problem sa federalnom policijom, te da Operativni štab za pitanje migracija u BiH još nije odgovorio na ponudu Federalne vlade za slanjem policajaca.

Dragan Mektić
Dragan Mektić

„Federalna vlada je iskazala jednu namjeru, ja prije svega mislim da je bila dobronamjerna, da pomogne sa kapacitetom svojih policijskih snaga u zaštiti granice Bosne i Hercegovine kada su u pitanju ove migracije i ovi migranti. I čak je i dodatno još donijela odluku, da će u potpunosti da finansira učešće federalne policije u svim tim poslovima. Mi do sada, od nižih policijskih struktura imamo jedino pripadnike MUP-a RS, njih negdje oko 80, pomažu Graničnoj policiji, ali mi ih finansiramo, iz budžeta BiH. Dakle postoji jedan takav zahtjev federalne vlade, rekli su snosićemo troškove, ja sam upoznao sa tim Operativni štab, nikakvu odluku o tome nismo mi donijeli, ali evo Vlada je, kao spasilac, branilac, na toj prvoj liniji odbrane RS, donijela odluku“, rekao je Mektić.

Prije par dana je izjavio da će, ako i budu angažovani, policajci iz Federacije BiH biti potčinjeni Graničnoj policiji.

„Ja ne znam još uvijek da li će oni biti raspoređeni ili neće biti raspoređeni, vidjećemo to. Ako budu raspoređeni, oni će biti podređeni Graničnoj policiji. Dakle, oni nemaju ništa sa nadležnostima MUP-a RS, nijedna jedina nadležnost MUP-a RS neće se derogirati, niti može se derogirati. Oni bi bili potčinjeni Graničnoj policiji i samo bi radili pod kontrolom Granične policije i to radili na zaštiti granice.“

U Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine saopštili su kako se suočavaju sa enormnim pritiskom migranata na istoku i sjeveroistoku zemlje te da im nedostaje više od 500 policijskih službenika za podršku. Migrantska ruta tako najviše i obuhvata granične prelaze koji su na području Republike Srpske. Svjestan je toga i načelnik Uprave policije MUP-a Republike Srpske Dragan Jevđenić koji je nakon nedavne sjednice entitetskog Koordinacionog tijela za praćenje migranata rekao da je najveći pritisak na Bijeljinu.

„Samo na području Policijske uprave Bijeljina, na graničnoj liniji koja iznosi oko 80 km vodene granične linije, imamo evidentiranih skoro 40-ak prelaza preko kojih mogu migranti da pređu. Govoreći uopšte za Bijeljinu i Zvornik, ta vodena linija iznosi preko 180 kilometara. Onda možete zamisliti koja je to dužina terena koja treba da se nadzire. Uradili smo i sastanak sa predstavnicima Granične policije, na kojem smo iznijeli naše viđenje problema i izrazili smo želju da nastavimo u pomaganju sa našim policijskim službenicima u nadzoru granice. Dogovorili smo se sa njima da u narednom periodu pojačamo broj policijskih službenika na području Grada Bijeljine koji bi radili u nadzoru granice“, rekao je Jevđenić.

Advokat Milan Petković iz Banjaluke iznio je svoje viđenje o tome kako Granična policija može da traži podršku policijskih tijela.

„Granična policija BiH može tražiti podršku, u skladu sa članom 19 Zakona o graničnoj policiji, drugih policijskih tijela, ali opet i samo uz saglasnost svih relevantnih institucija i nadležnih tijela. I o tome odluku donosi Ministarstvo sigurnosti, ali tek kada dobije saglasnost“, naveo je Petković.

Vlast nema vremena za migrante, pomažu građani Sarajeva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Direktorica Helsinškog parlamenta građana Banjaluka Dragana Dardić mišljenja je da je migrantska kriza maksimalno iskorištena u predizborne svrhe, a da se pri tome zanemaruje humanitarna kriza sa kojom se suočavaju migranti, izbjeglice i lokalno stanovništvo u Bihaću, Velikoj Kladuši i Cazinu.

„Hoće li jedna policija preći entitetsku granicu i slično, to su samo klasične političke igre i manipulacije. Previše dugo slušamo takve manipulacije i ja prosto ne mogu da vjerujem da ljudi još uvijek nasjedaju na tu vrstu retorike. U principu, mi smo se davno dogovorili. Policijske snage i sve druge bezbjednosne strukture trebaju da sarađuju i one zajedno trebaju da rješavaju ovo pitanje“, zaključuje Dardićeva.

Prema podacima ministra Mektića, u Bosnu i Hercegovinu je od početka godine ušlo oko 11 hiljada migranata, a trenutno se u zemlji nalazi od 2.000 do 2.300 migranata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG