Dostupni linkovi

Smijenjen prorektor Univerziteta u Banjaluci


Univerzitet u Banjaluci, arhivska fotografija
Univerzitet u Banjaluci, arhivska fotografija

Prorektor za materijalne i kadrovske resurse Univerziteta u Banjaluci, profesor Luka Kecman razriješen je danas dužnosti na vanrednoj sjednici Senata Univerziteta. Smjena je uslijedila nakon što su studenti proslijedili medijima snimak, na kojem Kecman govori da studenti sa poteškoćama u razvoju iziskuju velike troškove i da ima loša iskustva s njima.

Iz Univerziteta u Banjaluci je saopšteno da su za smjenu Kecmana glasala dvadeset i tri člana, protiv su bila dva, a jedan član Senata bio je uzdržan.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin izjavio je da su mu članovi Senata dali puno povjerenje kao predlagaču takve odluke i da su ogromnom većinom glasova odlučili da razriješe prorektora Kecmana čime su pokazali odgovornost i akademski nivo u odlučivanju.

“Kecman je prije ovog slučaja radio za dobrobit Univerziteta i maksimalno se zalagao za podizanje njegovog ugleda. Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci njegove aktivnosti su narušavale ugled Univerziteta, a pogotovo posljednje činjenice koje su objavili mediji i koje su stigle na adresu Univerziteta ne dozvoljavaju više angažman takvih nastavnika, odnosno saradnika koji imaju takvu hipotezu u profesionalnoj, odnosno akademskoj karijeri", naglasio je Gajanin.

Mediji su izvještavali o brojnim problemima u Kecmanovoj akademskoj karijeri, odnosno lošem postupanju prema studentima i nepromišljenim izjavama, te da su protiv njega vođeni i brojni disciplinski postupci a podnesena je i prijava za uzimanje mita.

Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci i Unija studenata Republike Srpske su 1. oktobra pozivali nadležne organe da što prije pokrenu aktivnosti kako bi se ispitali navodi studenata Akademije umjetnosti o nepravilnostima u radu profesora Luke Kecmana.

„Ukoliko postoje elementi krivice, stav studenata je da takav čovjek ne samo da ne treba da se nalazi na čelu Univerziteta, već i da nadležne institucije treba adekvatno da reaguju. S obzirom na to da novonastala situacija ozbiljno šteti ugledu banjalučkog Univerziteta, i to u periodu kad se ulaže ogroman napor po pitanju reakreditacije, izmjeni upisne politike i privlačenja studenata na naš Univerzitet, kao i reformi visokog obrazovanja i donošenja novog zakona o visokom obrazovanju, Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci i Unija studenata Republike Srpske zahtjeva što bržu reakciju Univerziteta“, navode iz Studentskog parlamenta i Unije studenata.

Gajanin je najavio da će na sljedećoj sjednici Senata biti imanovan prorektor koji će obavljati časno tu funkciju i koji će ispunjavati sve moralne kriterijume za tu poziciju.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG