Dostupni linkovi

Mladi na Balkanu okruženi diskriminacijom


Mladi prepoznaju diskriminaciju po različitim osnovama
Mladi prepoznaju diskriminaciju po različitim osnovama

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ovosedmična tema je diskriminacija. Prema definiciji to je svaki postupak razlikovanja i nejednakog tretmana osobe ili grupe osoba zbog ličnih osobina koje ih čine različitim od ostalih. Može biti zasnovana na spolu, nacionalnom, vjerskom identitetu, seksualnoj orijentaciji, invaliditetu, političkom uvjerenju, boji kože, imovinskom stanju i slično.

Mladi u Crnoj Gori smatraju da je među studentima najprisutnija diskriminacija prema kolegama druge vjere. Ovakvi odgovori studentata dva najveća crnogorska grada, Nikšića i Podgorice, u razgovoru sa Lelom Šćepanović, u skladu su sa podacima istraživanja Ministarstva za manjiska prava, koje je jesenas pokazalo da svaki drugi student Univeriteta Crne Gore ne bi sklopio brak sa osobom druge vjere.

Mladi Nikšića i Podgorice o diskriminaciji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
Direktan link

Prisutnost diskriminacije u bh. društvu prepoznaju i mladi Banjalučani, ali su i svjesni da ona dijelom dolazi i od odnosa roditelja prema ovom pitanju. Kako su to podijelili sa Miloradom Milojevićem, diskriminacija varira od one nacionalne do statusne.

Mladi Banjaluke o diskriminaciji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

Stranačka, diskriminacija na osnovu materijalnog stanja ili mjesta porijekla najčešća je koju su iskusili mladi u Nišu sa kojima je razgovarala Dragana Cvetković.

Mladi Niša o diskriminaciji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
Direktan link

U novoj emisiji Glasom mladih govorimo i o „danu povjerenja“ u gimnaziji u Tuzli, te o čemu su sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom razgovarali mladi Bosne i Hercegovine. Istražujemo koliko je mladih muzičara sa angažiranim tekstovima, a govorimo i o festivalu „Udahni kulturu“, koji je održan u Bijeljini.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Glasom mladih 21.04.2019.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG