Dostupni linkovi

Trump: Afganistan je Harvard za teroriste


Kabul nakon bombaškog napada
Kabul nakon bombaškog napada

Američki predsjednik Donald Trump opisao je Afganistan kao "laboratoriju za teroriste", rekavši u televizijskom intervjuu da ako Sjedinjene Države povuku svoje vojne snage iz te zemlje, on će i dalje ostaviti "vrlo jaku obavještajnu" strukturu u Afganistanu.

"Ja to zovem Harvardom za teroriste," metafora je koju je upotrijebio Trump.

Trump je to izjavio u intervjuu za Fox News koji je sniman tokom vikenda, a emitovan 1. jula.

Intervju je snimljen prije bombaškog napada u Kabulu, za koji su odgovornost preuzeli talibani, u kojem je poginulo najmanje šest osoba a 105 ranjeno.

Emitovan je nakon što se specijalni mirovni izaslanik SAD-a Zalmay Khalilzad sastao 1. jula sa predstavnicima talibana u Kataru na sedmom krugu mirovnih pregovora. Cilj pregovora je okončati osamnaestogodišnji rat.

Fokus razgovora je bio zahtjev talibana da strane snage napuste Afganistan i američki zahtjev za garanciju da se Afganistan neće koristiti kao baza za napade na drugim mjestima.

Trump je za Fox rekao da želi da povuče američke trupe iz Afganistana. Ali je dodao kako je zabrinut da će bez prisustva američke vojske Afganistan biti iskorišten kao baza za terorističke napade na Sjedinjene Države.

Naveo je i kako je njegova administracija smanjila broj vojnika u zemlji sa 16.000 na 9.000.

Opisao je razgovore koje je vodio sa američkim vojnim zvaničnicima koji su ga upozorili da bi bilo bolje boriti se protiv terorista u Afganistanu nego kod kuće.

"Gospodine, radije ću ih napasti tamo, nego ih napasti u našoj zemlji", kaže Trump da mu je tako rekao jedan general.

"To je nešto o čemu uvijek morate razmišljati", prokomentarisao je Trump izjavu generala.

SAD su započele intervenciju u Afganistanu 2001. godine, kao odgovor na terorističke napade na New York i Pentagon 11. septembra, u cilju smjenjivanja talibana s vlasti i uništenja terorističke organizacije Al Kaida, odgovorne za te napade.

XS
SM
MD
LG