Dostupni linkovi

Nastavlja se saslušanje u vezi mogućih optužnica protiv Netanjahua


Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

Advokati premijera Izraela Benjamina Netanjahua, koji su 11 sati nastojali da ubede vrhovnog tužioca da ne podigne optužnice protiv izraelskog lidera u nizu korupcionaških slučajeva, stigli su jutros u Ministarstvo pravde u Jerusalimu na drugi dan saslušanja.

Netanjahuu prete moguće optužnice u tri slučaja prevare i zloupotrebe poverenja, uključujući korupciju u jednom od njih.

Vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit je još u februaru preporučio da se Netanjahu optuži za takozvane slučajeve 1000, 2000 i 4000.

Netanjahu se u sredu nije pojavio na saslušanju, već je poslao odbrambeni pravni tim od 10 članova da predstavi dokaze o njegovoj nevinosti.

Taj tim je odbacio mogućnost postizanja nagodbe sa tužiocima, izrazivši uverenje da će se od optužica odustati, preneli su izraelski mediji.

Jučerašnje i današnje saslušanje fokusirano je samo na Slučaj 4000 koji se tiče navodnog donošenja propisa u korist telekomunikacionog mogula i šefa kompanije Bezek u zamenu za povoljno izveštavanje na novinskom sajtu kompanije.

Očekuje se da će saslušanje trajati četiri dana, a do donošenja odluke o optužnicama mogle bi proći nedelje, navodi AP.

Medjutim, pravni eksperti kažu da su visoki izgledi da budu podignute imajući u vidu dokaze koje je prikupila policija tokom višegodišnje istrage.

Netanjahu je optužbe označio "lovom na veštice", kritikujući medije, policiju, tužioce i pravni sistem.

Saslušanje se nastavlja na dan kada članovi 22. izraelskog parlamenta, Kneseta polažu zakletvu nakon izbora 17. septembra na kojima nije bilo pobednika.

Netanjahu i izraelski predsednik Reuven Rivlin
Netanjahu i izraelski predsednik Reuven Rivlin

Predsednik Ruven Rivlin poverio je Netanjahuu zadatak da obrazuje novu vladu ali mu to za sada ne polazi za rukom.

Izraelski premijer se danas sastaje s liderom nacionalističke partija Izrael naš dom ( Izrael bejtenu) Avigdorom Libermanom koji je posle aprilskih izbora odbio da udje u Netanjahuovu vladu pa se zbog toga ponovo glasalo.

Ukoliko Netanjahuu, vođi konzervativnog Likuda, ni ovog puta ne uspe da formira vladajuću koaliciju onda će predsednik Izraela, kako se očekuje, poveriti taj zadatak njegovom glavnom rivalu lideru saveza partija centra Plavo belo Beniju Gancu.

Ako ni on ne uspe, mandat bi se mogao dati bilo kom poslaniku, a ako i taj pokušaj propadne u Izraelu su mogući treći izbori u roku od 12 meseci.

XS
SM
MD
LG