Dostupni linkovi

Policija po deseti put ispituje Netanjahua


Benjamin Netanjahu

Policijski istražitelji stigli su jutros u rezidenciju premijera Izraela Benjamina Netanjahua u Jerusalimu da ga deseti put ispitaju u okviru istrage o korupciji.

Očekuje se da će se ispitivanje usredsrediti na takozvani "Slučaj 4000" povezan sa izraelskim telekomunikacionim gigantom Bezek, javljaju izraelski mediji, prenosi Beta.

Istražitelji će, kako se veruje, Netanjahua suočiti sa svedočenjem dva njegova bivša saradnika koji su pristali da budu državni svedoci.

Sumnja se da su oni nastojali da se donese propis od koga bi Bezek imao novčanu korist u zamenu za povoljno izveštavanje o porodici Netanjahu na sajtu kompanije.

Netanjahu je prethodni put ispitivan u ovom slučaju pre tri i po meseca, a u junu je svedočio pet sati u vezi sa kontroverznom kupovinom nemačkih podmornica.

Izraelska policija je preporučila da se protiv Netanjahua podigne optužnica zbog sumnji na korupciju u druga dva slučaja.

Jedan se tiče primanja skupih poklona od bogatih stranih biznismena, a drugi dogovaranja sa vlasnikom tiražnog izraelskog lista Jediot ahronota da pozitivno izveštava o premijeru u zamenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika.

Netanjahu je od istragom godinu i po. U međuvremenu je suđenje njegovoj supruzi Sari pomereno za tri meseca i umesto da počne 19. jula, kako je najavljeno, počeće u oktobru.

Ona je u junu optužena za proneveru oko 100.000 dolara jer je poručivala hranu iz elitnih restorana iako u rezidenciji ima kuvara.

XS
SM
MD
LG